Kommentti: Ahdistelusta syytetty Kevin Spacey pyyhittiin pikavauhtia pois uutuusleffasta – ja korvaaja ansaitsisi Oscarin

Christopher Plummerista tuli historian vanhin näyttelijä, joka on ollut ehdolla Oscar-gaalassa.

Elokuvamaailman arvostetut Oscar-palkinnot jaetaan sunnuntaina 4. maaliskuuta. Ilta on jännittävä muun muassa Christopher Plummerille, 88, joka on ehdolla parhaasta miessivuosasta roolistaan elokuvassa All the Money in the World.

Kyseessä on tositapahtumiin perustuva pankkivankidraama, jossa Plummer näyttelee maailman rikkainta miestä J. Paul Gettya. Öljyllä rikastuneen Gettyn pojanpoika John Paul Getty III (roolissa Charlie Plummer) kidnapattiin Roomassa vuonna 1973. Alkuperäisen roolituksen mukaan isoisä Gettyn roolissa oli Kevin Spacey, mutta toisin kävi.

Pian elokuvan valmistumisen jälkeen Spacey nousi synkkiin otsikoihin, kun häntä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta. Kohun seurauksena Spacey sai kenkää huippusuositusta The House of Cards -sarjasta ja myös All the Money in the World -elokuvan tekijäryhmä nousi takajaloilleen.

Kun ensi-iltaan oli alle kaksi kuukautta, Spacey päätettiin pyyhkiä pois ja ohjaaja Ridley Scott hälytti Christopher Plummerin apuun. Scott on kertonut myöhemmin haastatteluissa, että oli alun perinkin kaavaillut roolia Plummerille. Ohjaajan onneksi Plummer suostui pyyntöön luettuaan käsikirjoituksen.

Muokkausprosessi oli kokonaisuudessaan valtava. Spaceyn pyyhkimiseen upposi 10 miljoonaa dollaria, 10 kuvauspäivää ja editointia pitkin aamuyötä. Koko kuvausryhmä piti lennättää Eurooppaan, jotta elokuvan miljöö olisi sama kuin ensimmäisellä kuvauskerralla.

Työ oli kaiken vaivan arvoinen, sillä Plummer varastaa show’n mennen tullen.  

Näyttelijäkonkari on ilmiömäinen ahneen, kylmän ja etäisen miljardöörin roolissaan. Upporikas vanhus kieltäytyy maksamasta kidnapatun lapsenlapsensa lunnaita ja on julmuudessaan häpeilemätön.

Plummer kertoo USA Todayn haastattelussa, ettei hän nähnyt ennakkoon Spaceyn näyttelemiä kohtauksia.

– Minulla ei ole aavistustakaan, mitä tapahtui ennen kuvauksiani, koska pyysin, ettei minulle näytetä mitään. Ridley antoi minun tehdä kaiken itse. Hän ei häirinnyt minua menneisyyden tapahtumilla, Plummer kiittelee.

Kiihkeää draamaa katsellessa tulee olo, että juonessa keskitytään liiaksikin kidnappauksen yksityiskotiin, sillä kaikista mehukkaimmat kohtaukset ovat tyystin Christopher Plummerin ansiota.

Mark Wahlberg oli outo valinta näyttelemään Gettyn neuvonantajaa Fletcher Chasea, mutta Michelle Williams sen sijaan onnistuu mainiosti  kidnapatun pojan Gail-äidin roolissa. Williamsin hahmo herää henkiin erityisesti silloin, kun hän ottaa yhteen entisen appiukkonsa kanssa. 

Puutteista huolimatta elokuva kannattaa katsoa vaikka pelkästään Plummerin takia. Niin loistava hän roolissaan on.

Lue myös:

    Uusimmat