Komissiolta uusi linja ilmaisiin verkkovierailuihin

Euroopan komissio esittää uutta linjaa ilmaisiin verkkovierailuihin. Matkustuspäiviä koskevasta katosta luovutaan. Myöskään kännykän käytön määrään ei esitetä rajoituksia.

EU on luvannut poistaa roaming-maksut ensi kesään mennessä. Sen jälkeen kännykkää voisi käyttää toisessa EU-maassa samaan hintaan kuin kotimaassa.  

Vastikään komissio ehdotti, että verkkovierailut olisivat ilmaisia, kunhan matkustuspäiviä ei kertyisi yli 90 vuodessa. Tätä perusteltiin sillä, että tilastojen mukaan juuri kukaan EU:ssa ei matkusta tätä enempää.  

Luonnos vedettiin kuitenkin takaisin, koska se herätti laajaa arvostelua. Matkustuspäiville asetettu katto sai aikaan vaikutelman, että komissio yrittää vesittää roaming-maksujen poiston.  

Uuden luonnoksen mukaan operaattoreilla olisi oikeus puuttua verkkovierailuihin, jos ne epäilevät väärinkäyttöä.  

– Tämä on parannus siihen, että ei syynätä yksittäistä kuluttajaa, vaan huoli väärinkäytöstä jätetään operaattoritasolle, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).  

EU-maiden välillä isoja eroja  

Roaming-maksuja voisi perustella esimerkiksi sillä, että asiakas on hankkinut sim-kortin yhdestä EU-maasta, mutta oleskelee ja käyttää kännykkäänsä pääosin toisessa maassa. Komissio haluaa, että ilmaiset verkkovierailut koskevat vain matkustajia.  

Digimarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip korostaa, että hintaerot EU-maiden välillä ovat valtavia.  

– Esimerkiksi Suomessa ihmiset voivat saada samalla hinnalla - vaikkapa 35 eurolla - 100 kertaa enemmän gigatavuja kuin unkarilaiset.  

Eroja kuvastaa myös se, että Etelä-Euroopassa operaattorit ovat joutuneet tekemään investointeja, jotta turistit voivat käyttää kännykkää kesäkuukausina. Siten yhtiöillä on paineita laskuttaa turistien kotimaan operaattoreilta korkeita hintoja verkon käytöstä. Suomessa tämä on lisännyt paineita nostaa hintoja kotimaassa.  

EU:ssa laaditaan parhaillaan myös sääntöjä sille, kuinka paljon operaattorit voivat laskuttaa toisiltaan verkon käytöstä. Kyseisen asetuksen valmistelu on Kumpula-Natrin vastuulla.  

Lue myös:

    Uusimmat