Kolmenkymmenen koiran massamurha järkyttää Italiassa: "Tämä on verilöyly"

Italian poliisi tutkii 30 tryffelinmetsästykseen koulutetun koiran massamurhaa. 

Paikallisen Carabinieri-poliisin eläinsuojeluyksikkö kertoo, että koirat myrkytettiin viime viikonloppuna Keski-Italiassa, Abruzzon ja Molisen alueilla. Suurin osa maan tryffelituotannosta tulee kyseisiltä alueilta. 

Koirat kuolivat syötyään maastoon piilotettuja lihapullia. Lihapullat sisälsivät poliisin mukaan metaldehydiä ja strykniiniä. 

Metaldehydi on nilviäisten torjunta-aine ja strykniini sen sijaan on strykniinipuun siemenistä saatava kuolettava myrkky, jota on käytetty historiassa esimerkiksi rotanmyrkkynä. 

CNN:n mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tryffelikoiria tapetaan Italiassa. Eläinoikeusjärjestöt kertovat, että maassa tapetaan vuosittain keskimäärin noin 10 tryffelikoiraa. Luku voi tosin todellisuudessa olla suurempi, sillä monista kuolemista ei tehdä ilmoitusta.

Tähän mennessä koirien murhista ei ole pidätetty tai tuomittu yhtäkään henkilöä. 

Tryffelinmetsästyksen synkkä todellisuus: "Rikollisten liiketoimintaa"

Koirien kuolemantapaukset ovat langettaneet varjon miljoonabisneksen ympärille. 

Metsästäjä, jolla on taitava tryffelikoira, voi ansaita jopa tuhansia euroja päivässä. Tryffelikausi kestää Italiassa yleensä syyskuusta marraskuuhun.

Esimerkiksi vuonna 2022 puolen kilon painoisesta tryffelistä saatiin yli 180 000 euroa huutokaupassa Alban kaupungissa Italiassa. Valkoinen tryffeli oli ylivoimaisesti yksi maailman kalleimmista elintarvikkeista. Sen nykyinen markkina-arvo on alkaen 1500 euroa kilolta.

– Siinä se on, valkoisen tryffelin hinta, jonka ylimielinen tarjoilija asettelee lautasellesi suurkaupungissa; kouristeleva ja oksenteleva koira takakadun parkkipaikalla keskellä Molisea, Italian modernin historian professori ja luvan saanut tryffelinmetsästäjä Simon Martin kertoo CNN:lle. 

Tryffelikoirien massamurha tapahtui samaan aikaan, kun ilmastokriisin aiheuttamat muuttuvat sääolosuhteet ovat supistaneet tryffelien tarjontaa. Heikentynyt tarjonta ja räjähtänyt kysyntä on nostanut hintoja yhä korkeammalle. 

Italian tryffelinmetsästäjien kansallisen yhdistyksen puheenjohtaja Germani kertoi CNN:lle, että kuolleet koirat ovat jäävuoren huippu siinä, mikä tryffelinmetsästysalalla on vialla.

– Metsästäjät eivät ole avoimia sen suhteen, mistä tryffelit tulevat myydessään niitä eteenpäin. Tryffeleitä tuodaan maahan niinkin kaukaa kuin Iranista, Afganistanista ja Kroatiasta, ja ne päätyvät myytäviksi italialaisina tuotteina, Germani uskoo. 

Germanin mukaan Italian tryffeliala on tällä hetkellä "muutamien rikollisten liiketoimintaa". Hän vetoaa maan hallitusta puuttumaan alan epäkohtiin. 

Koirien omistajat vaikenevat

Poliisille ei ole vielä selvinnyt, että kuka, tai ketkä ovat koirien massamurhien takana. Tryffelien toimitusketjun eri toimijat syyttävät tapahtuneesta toisiaan.

Paikallisen syyttäjänviraston mukaan yksikään viime viikonloppuna tapettujen 30 koiran omistajista ei ole toistaiseksi tehnyt valitusta koiransa kohtalosta. 

Poliisi on myös kertonut, että kaikki kuolleet koirat ovat muualta Italiasta tulleita, eivät siis paikallisia tryffelikoiria. 

Eräs metsästäjä kertoi CNN:lle, ettei yksikään paikallinen metsästäjä ollut aktiivinen myrkytysten aikaan. Väite on outo, sillä kyseessä oli valkoisen tryffelin sesongin huippu. Alueelta oli juuri hiljattain löydetty suuria valkoisia tryffeleitä. 

– Metsästäjä haluaa pysyä nimettömänä, sillä hän pelkää muiden metsästäjien kostoa, yhdysvaltalaismedia kirjoittaa.

Kolmannen polven tryffeliviljelijä Riccardo Germani vahvistaa asioilta vaikenemisen kostotoimien pelossa olevan yleistä. 

– Renkaiden viiltely, ja jopa lava-autojen räjäyttäminen, ei ole harvinaista tryffelinmetsästäjien maailmassa, hän sanoo.

"Tämä on verilöyly"

Koiranomistajat ilmoittavat viranomaisille, tai nostavat syytteitä, harvoin koirien tappamisista. 

Italian eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestö onkin kehottanut syyttäjiä toimimaan. 

Syy ilmoittamatta jättämiseen voi pelon lisäksi olla eläinjärjestön mukaan olla se, että koiria ei välttämättä ole rekisteröity, lisensoitu, tai mikrosiruttu asianmukaisesti metsästysmääräysten mukaisesti. 

Määräysten mukaan tryffelikoirilla pitää myös olla kuonokopat, ja joissain tapauksissa tätä on poliisin mukaan laiminlyöty.

Järjestö vaatii, että myrkyille altistuneet alueet suljettaisiin vuodeksi tryffelinmetsästykseen jalostetuilta eläimiltä siltä varalta, että aluskasvillisuuteen on vielä piilotettu myrkkyä. 

Järjestö on myös kehottanut metsästäjiä rikkomaan vaitiolokoodinsa.

– Kolmekymmentä koiran kuolema muutamassa päivässä on verilöyly. Mielestämme tryffelinmetsästäjien on syytä puhua. Jollakin heistä on useampi kuin yksi epäily verilöylyn tekijän tai tekijöiden nimestä, järjestö viestittää.

Italian tryffeliyhdistysten kansallisen liiton puheenjohtaja Fabio Cerretano toivoo viranomaisten selvittävän tapahtunutta. 

Hänei usko, että koirien massamurhissa on kyse  "tryffelinmetsästäjien välisestä sodasta", vaan jostain muusta.

– Ei puhuta tryffelinmetsästäjien välisestä sodasta, tämä on todellinen verilöyly, jonka toteutti hullu rikollinen, Cerretano kommentoi viime viikonlopun tapahtumia. 

 

Lue myös:

    Uusimmat