Kolmen lapsen hengen vaatineesta Levin viime kevään mökkipalosta tehty tutkintaselostus tänään julki – Otkes lupaa neljä uutta turvallisuussuositusta

30:54
Suora lähetys tiedotustilaisuudesta kello 9.30 alkaen – MTV Uutiset Live paikalla

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) julkistaa tänään tutkintaselostuksensa Levin viimekeväisestä vuokramökin tulipalosta. Luvassa on Otkesin mukaan neljä turvallisuussuositusta vastaavien onnettomuuksien vähentämiseksi ja jälkitoimien kehittämiseksi.

Kolmen lapsen kuoleman aiheuttanut tulipalo syttyi huhtikuussa Kittilän Levillä hirsirakenteisessa lomamökissä, joka oli valmistunut vuonna 2005. Kaksikerroksisen mökin oli vuokrannut viikoksi perhe, jonka neljä lasta nukkui mökissä tulipalon aikaan. Alakerrassa nukkunut lähes täysi-ikäinen heräsi palovaroittimen ääneen, soitti hätäkeskukseen ja pääsi itse ulos mökistä. Yläkerrassa nukkuneet kolme kouluikäistä sisarusta kuolivat savukaasuihin.

Reissussa oli mukana myös aikuinen, joka ei ollut mökissä palon syttyessä.

Parvesta voi tulla surmanloukku

Otkes kertoi toukokuussa, että palo syttyi lattialämmityksestä. Otkesin mukaan lämmityskaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty tavalla, joka vaurioitti kaapelin eristeitä, minkä vuoksi kaapeli vikaantui.

Palon syttymisalue rajattiin olohuoneeseen. Koska olohuone oli korkeaa avointa tilaa, savu nousi suoraan yläkertaan.

Toukokuisen väliaikatiedotteen yhteydessä Otkes sanoi tarkastelevansa vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä osana tutkintaa. Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi totesi tuolloin tiedotteessa, että monissa vuokramökeissä vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla, jotka ovat tulipalotilanteissa surmanloukkuja.

Tutkinta on poliisin osalta yhä kesken

Poliisi kertoo tutkivansa yhä palosyytä ja myös kuolemansyyn tutkinta on kesken.

Koska poliisin esiselvitys ei ole vielä valmistunut, tapauksessa ei voida vielä ratkaista, käynnistetäänkö esitutkinta.

Poliisi kertoo tiedotteesaan, että tutkinnassa on kuultu henkilöitä ja lisäksi poliisi on käyttänyt apuna sähköalan asiantuntijaa, jolta on valmistunut lokakuussa 2019 palontutkintaraportti.

Henkilöitä kuullaan yhä

Poliisi jatkaa henkilöiden kuulemisia, jonka jälkeen se tekee ratkaisun tutkinnan jatkamisesta yhteistyössä aluesyyttäjän kanssa.

Poliisi ei ota kantaa mahdollisiin rikosnimikkeisiin, koska esitutkintaa ei ole aloitettu. Esiselvityksen valmistumisen ajankohtaa ei voida toistaiseksi arvioida.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja