Näin Levin lomamökistä tuli lasten surmanloukku – lattian alla kytevää vikaa on vaikeaa havaita: "Savu nousi ja täytti koko mökin yläosan"

Kittilän Levillä vuokramökissä syttyneessä tulipalossa kuoli kolme lasta. Palo syttyi aamuyöllä 12. huhtikuuta. Onnettomuustutkintakeskus on tutkinut paloa yhteistyössä poliisin kanssa.

Palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa.

Otkesin tutkinnanjohtajan Kai Valosen mukaan selvittely lähti siitä, kun lattian tuntumasta oli löytynyt alue, jossa palo oli selvästi ollut kauiten.

Pian kävi selväksi, että palo oli selvästi saanut alkunsa lattian sisältä. Tutkinnassa ilmeni, että syttymisalueella ainoa mahdollinen palon sytyttäjä oli lattialämmityslaite.

– Tutkimme lattialämmityskaapelia syttymiskohdasta ja näimme, että siellä oli taivutettu kaapelia liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty tarpeettoman tiukasti niin, että kaapelin eristeet olivat menneet lyttyyn. Tiukka taivutus mahdollistaa sen, että kaapeli kuumenee ja menee lopulta oikosulkuun, niin kuin tässä tapauksessa oli todennäköisesti käynyt, Valonen summaa palon syttymisen.

Ongelma lattialämmityksessä on se, että asennuksen jälkeen se jää piiloon lattian alle. Virheitä on vaikeaa havaita jälkikäteen.

Mökin sähköjärjestelmässä oli havaittu oireilua aiemminkin, sekä lattialämmityksessä, mutta myös muualla. Ongelmia oli käyty korjaamassa.

– Korjausten yhteydessä voisi olla mahdollista löytää vaaraakin aiheuttavia puutteita, mutta ongelma on juuri siinä, jos vika on lattian sisällä. Joitakin mittauksia voi olla mahdollista tehdä.

Paljas silmä ei kuitenkaan voi mitenkään havaita lattian alla kytevää vikaa.

Lattialämmityspalot eivät ole yleisiä

Lattialämmityksestä alkunsa saaneet tulipalot eivät silti ole kovin yleisiä.

– Olen ollut näissä hommissa 20 vuotta, eikä vielä yhtään niin vakavaa lattialämmityksestä aiheutunutta paloa ole tullut, että se olisi tullut meille tutkintaan.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan lattialämmityksestä syttyvä tulipalo ei ole tavatonta ja niitäkin tapahtuu. Tulipaloja syttyy kuitenkin tuhansia vuodessa ja syttymissyitä on monia.

– Aina siihen tarvitaan jotakin erityistä, että seuraukset ovat näin vakavat. Tässä tapauksessa palo syttyi yöllä, kyseessä olivat lapset, eikä heräämistä tapahtunut. Kaikki tämä johti näin vakavaan lopputulokseen.

Palo kyti alussa hitaasti

Kyseessä on ollut mitä luultavammin aluksi hitaasti kytevä ja paljon savua tuottava palo.

– Se teki tästä palosta tuhoisan. Olohuone oli avoin yläkertaan, jonne savu nousi ja täytti koko mökin yläosan. Emme voi tietää oliko yläkerran ovi auki, mutta savu oli mennyt huoneeseen. Tämmöinen savu aiheuttaa tajuttomuutta ja lopulta kuoleman.

Palovaroitin oli reagoinut varhaisessa vaiheessa, mutta Otkesin on vaikeaa sanoa, montako palovaroitinta mökissä oli ollut. Tiedossa on kuitenkin, että alakerrassa nukkunut henkilö oli herännyt palovaroittimeen.

Otkesin väliaikatiedotteessa kerrottiin, että Raahen rivitalopalon 2015 tutkinnassa selvisi, että lapset heräävät palovaroittimeen huomattavasti epävarmemmin kuin aikuiset. Lisäksi jo palon alkuvaiheessa syntyvät kaasut ovat voineet tainnuttaa.

Sähköviat eivät ole koskaan perusasioita

Kytevä palo eteni loppuvaiheessa voimakkaaksi liekkipaloksi. Palokunnan saapuessa paikalle mökki oli jo ilmiliekeissä.

Aiemmin havaittuja sähkövikoja oli käyty korjaamassa useiden sähköfirmojen toimesta. Sulakkeita oli palanut ja lattialämmityksessä oli havaittu toimimattomuutta.

– Sähkövikoja ei voi pitää perusasioina. Oireilut ovat jo itsessään huolestuttavia ja ne olisi hyvä saada selväksi. Tässä tapauksessa ei saatu, Valonen harmittelee.

Valosen mukaan ei ole vihiä siitä, että mökin sähkövikoja olisi korjattu omatoimisesti, vaan korjauksia oli käyty tekemässä asiantuntevien sähköliikkeitten toimesta.

Otkesin näkökulma tämänkaltaisissa tapauksissa on ennen kaikkea se, että mitä tapahtuneesta voidaan oppia. Otkesin tavoite on parantaa turvallisuutta.

– Vuokramökkeily on oma lukunsa. Jokainen on enemmän vastuussa omasta mökistään, mutta jos vuokraa mökin ja menee sinne lomailemaan, niin pitäisi voida luottaa siihen, että asiat ovat kunnossa sähköjen ja paloturvallisuuden puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat