Järvenpään henkirikos oli kosto kehnosta amfetamiinista: 7-vuotias näki ikkunasta kotipihalle ammutun isänsä

1:53
MTV Uutiset Live: Kolmekymppisiä miehiä syytetään ikätoverinsa murhasta Järvenpäässä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alettiin tänään käsitellä Järvenpäässä toukokuun lopussa tapahtunutta henkirikosta, jonka uhrina kuoli 27-vuotias mies.

Syytetyn penkillä on kaksi 1992 syntynyttä, eli 29-vuotiasta miestä. Heitä syytetään murhasta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

27-vuotiasta perheenisää ammuttiin kuolettavasti kerrostalon piha-alueella Järvenpään Pajalassa Sauvakadulla. Veriteko tapahtui noin kello 14.30 aikaan 26. toukokuuta.

Hätäkeskukseen oli tullut useita ilmoituksia laukausten äänistä. Uhria yritettiin elvyttää rikospaikalla, mutta hän menehtyi.

Poliisi kertoi tutkinnan alkuvaiheessa, että kerrostalon pihalta nähtiin ripeästi poistuvan kaksi henkilöä, joista virkavalta pyysikin yleisöhavaintoja. Miehet saatiin kiinni ja vangittiin noin kaksi viikkoa veriteon jälkeen 10. kesäkuuta.

MTV Uutiset seurasi käräjäpäivän vaiheita tässä artikkelissa maanantain aikana.

14.55: Käsittely jatkuu suljetuin ovin ja MTV Uutisten seuranta päättyy. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

14.40: Nyt salissa kuullaan uhrin kumppania.

– Havahduin päiväunilta, kun hän oli laittamassa kenkiä jalkaan ja sanoi menevänsä ulos, nainen kertoo.

Hetkeä myöhemmin nainen kuuli kaksi laukausta ja näki ikkunasta miehensä lyyhistyvän maahan. Nainen säntäsi alas kerrostalon pihalle ja näki miehen vasemmassa kädessä luodinreiän. Suurempi haava selässä havaittiin vasta myöhemmin.

Paikalla ollut sairaanhoitaja oli alkanut elvyttää miestä. Nainen joutui lähtemään takaisin asuntoon, koska sinne oli jäänyt kolme lasta keskenään.

14.23: Syytetyt ovat istuneet vaiteliaina paikoillaan koko käräjäkäsittelyn ajan. Salissa käytiin läpi litteroidut hätäpuhelut, joita hätäkeskus oli saanut sivullisilta pihalla kuultujen laukausten jälkeen. 

13.40: Syytettyjen liikkeet tallentuivat taloyhtiön valvontakameraan rikoksentekopäivänä. Tallenteista näkyy, kuinka toinen syytetty saapui autolla rikoskumppaninsa asunnolle. Hetkeä myöhemmin miehet tulivat asunnosta ulos. Asuntoon mennyt syytetty oli tässä vaiheessa vaihtanut vaatetustaan radikaalisti. Hän oli sonnustautunut muun muassa neonkeltaiseen takkiin.

Vaatteidenvaihdon jälkeen miehet lähtivät kostoreissulle Järvenpään Pajalaan, jonne toinen syytetty oli sopinut uudet kaupat uhrin kanssa.

13.10: Istunto jatkuu syyttäjän kirjallisilla todisteilla. Rikospaikalta otetuista kuvista selviää, että paikalla lojuneesta hylsystä löytyi murhasyytetyn dna:ta. Kotietsinnässä puolestaan löytyi tarvikkeita, joilla syytetyt olivat syytteen mukaan muokanneet hallussaan olleita starttipistooleita.

Uhria ampunut mies oli syytteen mukaan hankkinut starttipistoolin Järvenpäästä samana päivänä, kun henkirikos tapahtui. Toisen syytetyn ampuma-aserikossyytteen mukaan hän oli hankkinut niin ikään starttipistoolin Vantaalta 6. kesäkuuta eli yli viikko henkirikoksen jälkeen.

Uhri ja ampuja olivat viestitelleet huumekaupoista mobiilisovelluksessa henkirikosta edeltävänä päivänä. Viesteistä selviää, että huumeet ostanut syytetty oli jälkikäteen ilmoittanut olevansa tyytymätön amfetamiinin laatuun ja halusi rahansa takaisin.

Sitä ennen viestittely oli sujunut yhteisymmärryksessä. Myyjä oli käskenyt ostajaa tulla paikalle yksin, eikä "sähläyksille" tai "rottailulle" olisi sijaa. Hän kertoi kantavansa käsiasetta mukanaan. 

– Mulla on myös ase mukana kaupoilla, mukava asioida ammatti miehen kanssa, huumeita ostanut syytetty vastasi myyjälle nimimerkillä "sikarisnagari".

11.21: Oikeusasiakirjoista selviää myös, että ainakin yksi uhrin alakouluikäinen lapsi oli kuullut laukaukset pihalta, mennyt asunnon ikkunaan ja nähnyt ammutun isänsä ulkona.

Syyttäjän mukaan rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä muun muassa siksi, että se tapahtui uhrin kotipihalla ja perhe teki tapahtumista havaintoja kerrostaloasunnon sisältä käsin. 

Nyt oikeus käsittelee salassa pidettäviä todistemateriaaleja suljettujen ovien takana.

10.38: Syytettyjen kirjallisista vastauksista ilmenee, että miehet yrittävät häivyttää omaa osuuttaan tapahtumiin.

Toinen miehistä oli vastauksensa mukaan kysynyt asetta käyttäneeltä rikoskumppanilta, miksi hänen piti ampua uhria. Toinen mies ei olisi sanojensa mukaan edes halunnut ottaa rikoskumppaniaan lainkaan kyytiin pakoautolle tultaessa.

Koska rikoskumppanilla oli ase, kaveri ei kuitenkaan voinut vastustellakaan.

Huumeiden ostajaa esittänyt mies ei vastauksensa mukaan ollut edes tietoinen aseen mukanaolosta tai että sitä aiotaan käyttää.

Mies väittää paenneensa paikalta jo ennen kuin rikoskumppani ampui uhria. Hän kiistää huutaneensa "ammu, ammu" siinä vaiheessa, kun rikoskumppani oli päätynyt pystypainiin uhrin kanssa.

Todetaan tässä vaiheessa myös, että kummallekin syytetylle vaaditaan elinkautista murhasta.

10.23: Syyttäjä jatkaa: Syytetyt miehet olivat todenneet, että heidän edellisenä päivänä uhrilta ostamansa amfetamiini ei ollutkaan sitä mitä piti. Aine oli niin sanotusti jatkettua.

Huumeita ostanut mies oli ottanut myyjään eli uhriin yhteyttä uudelleen ja sopinut uuden ostotapaamisen pienen amfetamiinimäärän tiimoilta.

Ennen paikalle lähtöä miehet olivat vaihtaneet vaatteita, jotta myyjä ei tunnistaisi heitä edellispäivän kaupantekijöiksi. Toinen syytetyistä oli pukeutunut muun muassa neonkeltaiseen takkiin. 

Toinen miehistä piti asetta housujenkauluksessa, kun he matkasivat kauppapaikalle. Syytetyt ajoivat Järvenpäähän autolla ja jättivät auton kauemmas tekopaikasta. 

Kerrostalon pihalla toinen miehistä asettui hieman sivummalle. Uhri ei ollut voinut havaita toista miestä piilostaan. 

Kun myyjä tuli kerrostalon pihalle ostajana esiintyneen miehen luo, myös toinen miehistä tuli piilostaan paikalle. Hän latasi aseen ja osoitti sillä heti uhria. Tilannetta ei ollut edes yritetty ratkaista puhumalla, syyttäjä sanoo. 

Seurasi pystypaini, sillä uhri oli tarttunut kiinni aseeseen, jolla häntä toinen miehistä uhkasi. Kaupantekijänä esiintynyt syytetty huusi rikoskumppanilleen "ammu, ammu".

Asetta pidellyt mies ampui uhria ensin käsien alueelle ja sitten selkään. Toinen laukaus oli kuolettava. Miehet poistuivat paikalta yhdessä juosten autolle.

Teon jälkeen he vaihtoivat jälleen vaatteita, syyttäjä sanoo.
10.13: Murhan lisäksi kumpaakin miestä syytetään siis huumausainerikoksesta sekä ampuma-aserikoksesta. 

10.09: Tässä on katsottavissa video hetkestä, kun syytetyt saapuivat saliin:

0:57
Oikeuskäsittely alkoi kello 9 Hyvinkään oikeustalolla. Syytetyt tulivat saliin sivuovesta poliisien saattelemana.

9.40: Punapaitainen syytetty kertoo nyt oman versionsa huumausainekaupoista, jotka tapahtuivat edellisenä päivänä ennen henkirikosta. Syytetty oli sanojensa mukaan lupautunut kyyditsemään toisen syytetyn Järvenpäähän huumekaupoille.

– Suostuin käyttämään häntä Järvenpäässä hakemassa itselleen huumausaineita. Hän tuli takaisin autolle, kun oli tehnyt kaupat. Minä en ole sopinut näistä kaupoista tai rahoittanut kauppoja. (Toisen miehen) asunnolla maistoimme huumausainetta ja se maistui sokerille. Totesimme, ettei se ole amfetamiinia, punapaitainen mies kertoo.

Huumausaine käytiin siis ostamassa edellisenä päivänä 27-vuotiaalta mieheltä, tulevalta henkirikoksen uhrilta, Järvenpään Pajalasta Sauvakadulta.

10.00: Nyt ääneen pääsee tummiin pukeutuneen miehen puolustus. Mies kiistää syyllistyneensä murhaan, mutta myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Hän vetoaa toimineensa liioitellusti hätävarjelutilanteessa. Mies kiistää tappamistarkoituksen ja sen, että tekoa olisi suunniteltu.

Hän ei ollut ymmärtänyt, että uhri voi kuolla hänen toimintansa seurauksena. 

9.36: Syyttäjän mukaan miehet olivat ennen henkirikosta aamuyön aikaan ajaneet kertaalleen Järvenpäähän erinäisiä hankintoja varten ja palanneet tämän jälkeen toisen syytetyn asunnolle Keravalle. 

9.25: Murhan lisäksi syytekohdista löytyy muun muassa huumausainerikos. Syyttäjän mukaan miehet olivat suunnitelleet henkirikoksen yhdessä ja hankkineet edellisenä päivänä amfetamiinia. Toinen syytetyistä oli sovitusti ottanut yhteyttä uhriin ja sopinut huumausaineen ostajana tapaamisen uhrin asunnon edustalle.

Erinäisten vaiheiden jälkeen toinen miehistä ampui uhrin kerrostalon pihalle. Syyttäjän mukaan tilanne oli uhrille täysin yllätyksellinen eikä hän voinut varautua siihen. 

Syyttäjän mukaan teko on ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä. Se tapahtui uhrin kotipihalla.

Kello 9.14: Istunto on alkanut. Syytetyt tuotiin käräjäsaliin oikeussalin sivuovesta poliisien saattelemana. Ensin saliin tuotiin punaiseen paitaan sonnustautunut mies, joka peitti kasvonsa kehonrakennusta käsittelevän kirjan kansilla.

Hänen jälkeensä saliin tuotiin toinen syytetty. Tummaan tuulitakkiin pukeutunut mies peitti kasvonsa vetämällä hupun tiukasti päähän ja laittamalla silmilleen tummat lasit. Miehet kävelivät avustajiensa viereen arastellen ja silmin nähden häkeltyneen näköisinä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja