Kolmasosa aikuisten astmoista saattaa parantua itsestään

Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella ehkä jopa kolmannes aikuisilla todettavista astmoista joko paranee itsestään tai perustuu virheelliseen diagnoosiin. Havainto korostaa kattavien ja perusteellisten tutkimusten merkitystä diagnoosia tehtäessä.

JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 700 aikuisen astmapotilaan tutkimuksiin. Potilaiden astma oli diagnosoitu viiden vuoden sisällä. Tutkimuksen aikana potilaiden astmalääkitykset vähitellen lopetettiin ja astmatestit toistettiin.

Tulosten perusteella uusissa testeissä joka kolmas potilas ei enää täyttänyt astman diagnostisia kriteereitä. Tutkijat uskovat, että monilla astma oli parantunut itsestään, mutta osa oli todennäköisesti saanut alun perinkin virheellisen diagnoosin. Niin oli varmasti käynyt tässä aineistossa muutamille potilaille, joilla uusissa tutkimuksissa havaittiin jokin toinen vakava hengityssairaus, joka oli luultavasti tulkittu astmaksi aikaisemmin.

Astman paraneminen on suhteellisen yleistä lapsilla, ja heistä noin puolet on oireettomia jo murrosiässä. Osan oireet kuitenkin palaavat aikuisiässä. Arviolta joka kymmenes suomalaisaikuinen sairastaa astmaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja