Kolinaa, veden valumista ja pieniä askelia – 6 kodin ääntä, joista kannattaa huolestua

Kodin kuuluukin pitää ääntä: jääkaapin hurina kertoo sen olevan toiminnassa, portaan narina lähestyvistä askelista ja tikittävä kello ajan kulusta.

On kuitenkin myös ääniä, joita kukaan ei toivo kuulevansa. Jos kiinnität ääniin erityistä huomiota, ovat ne todennäköisesti merkki jostain epätavallisesta.

Tarkkaile siis kuuloaistiasi ja varmista, mistä kummalliset äänet ovat peräisin. 

Good Housekeeping listasi äänet, joiden alkuperästä kannattaa huolestua.

1. Vesi valuu, mutta hana ei ole auki

Tarkista ensimmäisenä, ettei esimerkiksi vessanpönttö ole jäänyt valumaan. Jos syypää ei ole myöskään astianpesukone, pyykkikone tai todella vain auki jäänyt vesihana, tarkista, ettei veden valuminen johdu esimerkiksi rikkinäisestä putkesta tai pyykkikoneen poistoletkusta, joka on luiskahtanut paikoiltaan.

2. Ilmanlämpöpumppu pitää meteliä

Viheltävä ääni saattaa johtua siitä, että puhaltimessa on liikaa pölyä. Imuroi laite säännöllisesti, jotta se pysyy puhtaana.

Ilmanlämpöpumppu pitää yleensä tasaista surinaääntä. Kolinaan tai muuten kummalliselta kuulostavaan ääneen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Laitteessa on silloin todennäköisesti jotain vikaa.

3. Kummitteleeko ullakolla?

Seinistä kuuluvan raapimista muistuttavan äänen lähteeksi epäillään usein lintuja. Syypäänä voivat kuitenkin olla myös pienet tuholaiset, kuten hiiret. Nopeasti kipittävät askeleet ullakolla tai katolla kuuluvat todennäköisesti hiirille. 

Jos kyseessä kuitenkin on oikeasti lintu, kannattaa tarkistaa putkien kunto. Lintujen jalkojen rapina vasten vesiputkia saattaa viestittää vuotavasta putkesta, jonka äärelle linnut tulevat juomaan.

4. Lamput särisevät

Lamppujen ei kuulu pitää juuri minkäänlaista ääntä. Esimerkiksi särisevä loisteputkivalo kertoo valon vetelevän viimeisiään. Välkkyvä ja särisevä valo saattaa viestiä myös viasta sähköjohdoissa.

5. Jääkaappi humisee – jatkuvasti

Jääkaapin kuuluukin pitää jatkuvasti jonkinlaista hiljaista ääntä, sekä ajoittain humista, mutta jatkuvasta huminasta on syytä huolestua. Voiko olla, että jääkaapin tai pakastimen ovi on jäänyt huomaamattasi auki?

6. Pyykkikone kolisee

Uuden pyykkikoneen kolina johtuu usein siitä, että koneen kuljetustuet on unohdettu ottaa pois ennen ensimmäistä käyttökertaa.


Lue myös:

    Uusimmat