Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kolesterolin ABC – vältä ennenaikainen kuolema

Julkaistu 29.03.2012 09:49

Sydän- ja verisuonitaudit luokitellaan jo suomalaisten kansantaudeiksi, ja yksi nopeimmista oikoteistä niihin on korkea kolesteroli. Jopa 60 prosentilla suomalaisista on elimistössään liikaa kolesterolia, mikä voi pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin. Mitä kolesteroli oikein on ja miten siitä pääsee eroon?

1. Hyvää ja pahaa kolesterolia

Kolesteroli on elimistölle välttämätöntä muun muassa solujen rakentamisessa. Kolesterolin tekee kuitenkin ongelmalliseksi se, että sitä on kahta perustyyppiä: toinen niistä on hyvä ja toinen paha.

– Pahaksi kolesteroliksi kutsuttu LDL eli matalatiheyksinen lipoproteiini sisältää paljon kolesterolia ja kuljettaa sitä solujen seinämiin. Hyväksi kolesteroliksi kutsuttu HDL eli korkeatiheyksinen lipoproteiini puolestaan vie kolesterolia maksaan, jossa siitä muodostuu muita yhdisteitä, kertoo asiantuntijalääkäri Eeva Kari.

2. Mitä korkea kolesteroli tarkoittaa?

Korkealla kolesterolilla tarkoitetaan sitä, että hyvän ja pahan kolesterolin yhteenlaskettu määrä on yli 5 millimoolia yhdessä verilitrassa. Käytännössä pahan kolesterolin osuus on tällöin kasvanut, mikä tarkoittaa elimistön kannalta sitä, että suonten seinämiin kertyy liikaa kolesterolia. Seinämään kehittyy silloin helposti tulehdus, kovettuma ja valtimonahtauma, ja pahimmillaan suoni voi mennä kokonaan tukkoon. Se taas johtaa sydäninfarktiin.

– Korkea kolesteroli ei valitettavasti tunnu yhtään miltään, vaan se löytyy usein terveystarkastuksen yhteydessä tai rintakipuja tutkittaessa. Saattaa olla, että ensimmäinen sydäninfarkti on myös ensimmäinen oire. Jos omat kolesteroliarvot yhtään epäilyttävät, kannattaa käydä mittauttamassa ne terveyskeskuksessa.

Asiantuntijoiden mukaan kolesterolilääkityksestä johtuvat sivuvaikutukset ovat harvinaisia.

3. Mistä korkea kolesteroli johtuu?

Korkeiden kolesteroliarvojen taustalla on yksi syy ylitse muiden: perimä. Sen lisäksi oma roolinsa on myös iällä ja sukupuolella. Naisilla korkea kolesteroli ja sepelvaltimotaudin vaara liittyvät vaihdevuosiin, ja myös miehillä kolesteroliarvot nousevat iän myötä.

– Myös elintavoilla on suuri merkitys, sillä esimerkiksi ylipaino, epäterveellinen ruokavalio, tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö ovat sepelvaltimotaudin riskitekijöitä, Kari varoittaa.

4. Putkiremontti verisuonille

Perimään, ikään tai sukupuoleen ei voi kukaan meistä vaikuttaa, mutta elämäntaparemontti on hyvä keino kääntää kolesteroliarvot laskuun. Avaintekijöitä ovat painonhallinta, liikunta ja terveellisesti eläminen. Ruokavalioon kannattaa ujuttaa mahdollisimman paljon täysjyvätuotteita, kasviksia, rasvaista kalaa tai kalaöljyvalmisteita purkista. Kovia rasvoja eli pääasiassa lihasta saatavia eläinrasvoja puolestaan pitäisi vähentää.

– Elimistön pitäisi saada riittävästi myös välttämättömiä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja. Näistä ALA:a eli alfalinoleenihappoa saadaan pellavansiemenöljystä, jossa sitä on yli 50 prosenttia. ALA lisää hyvän kolesterolin määrää elimistössä. Rasvaisesta kalasta saatava EPA eli eikosapentaeenihappo ja DHA eli dokosaheksaeenihappo puolestaan suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Omega-3-rasvahappojen määräsuositukset vaihtelevat, mutta päivittäin niitä tarvitaan noin 2–5 grammaa, sanoo asiantuntijalääkäri Eeva Kari.

Deski/MTV3

Lisää aiheesta:

Kolme toimittajaa lähti etsimään uutta, muodikasta ilmettä – näin kävi muuttumisleikissäKyllikki opettaa lapsille käytöstapoja – "Luokkamummi" kutsuttiin Linnan juhliinSaksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksenPoista tämä akkulaturi käytöstäNyt iski fetakriisiTyöttömyys voi tutkimusten mukaan sairastuttaa – työtön Juho-Pekka kaipaa ihmiskontakteja ja rutiineja
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:19
    Viiden jälkeen

    Kolme toimittajaa lähti etsimään uutta, muodikasta ilmettä – näin kävi muuttumisleikissä

  • Eilen18:55
    Linnan juhlat

    Kyllikki opettaa lapsille käytöstapoja – "Luokkamummi" kutsuttiin Linnan juhliin

  • Eilen16:45
    Ruokaniksit

    Saksia ei tarvita! Näin helposti avaat spagettipakkauksen

  • Eilen13:27
    Takaisinvedot

    Poista tämä akkulaturi käytöstä

  • Eilen11:14
    Ruoka

    Nyt iski fetakriisi