Kokoomuksen Suominen: Tuleva pääministeri kamalan tehtävän edessä

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja, entinen kansanedustaja ja ministeri Ilkka Suominen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä säälivänsä tulevaa pääministeriä.

Millaisen tehtävän edessä on Suomen tuleva pääministeri?

– Kamalan. Siinä mielessä säälin tulevaa pääministeriä, että se on aivan hirveä tehtävä se seuraava neljä vuotta – jos on ollut tämäkin neljä vuotta, mutta se seuraava on ehkä vielä hirveämpi. Se on kymmenen miljardin euron leikkaukset ainakin kahden eduskuntakauden aikana, ja se täytyy aloittaa hyvin nopeasti, jo ennen kuin ministeripostit on jaettu, Ilkka Suominen sanoi Studio55.fi-lähetyksessä torstaiaamuna.

Lähetystä juontanut Lauri Karhuvaara heitti ilmoille mietteen, kenellä on pokeria säästöihin ja etuuksien leikkaamiseen heti vaalien jälkeen.

– Nyt täytyy kehua kaveria, mutta vieraasta puolueesta Paavo Lipposella oli, hän teki sen heti. Hän laittoi leikkauslistat toteutukseen. Ensinnäkin hän kertoi niistä jo ennen vaaleja, sitten hän laittoi ne toteutukseen ennen kuin hän jakoi ministeripostit, jolloin ei vielä syntynyt tätä reviiritaistelua, joka on niin tavanomaista valtioneuvoston sisällä.

Suominen toivoo Suomelle porvarillista hallituspohjaa.

– Kolme suurta puoluetta riittää. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset, sillä on riittävä pohja ja ehkä kohtuullisen yhtenäinen näkemys.

Suomisen mielestä on jo aika, että perussuomalaiset tulevat vastuunkantoon.

– Se on iso puolue, ja vasta sitten, kun ollaan vastuunkannossa, niin ihmiset näkevät, että mikä sen puolueen toiminta todella on.

Kokoomuksen kannatuksen laskua ja ylipäätään puolueiden suosion heittelyä Suominen pitää luonnollisena kiertokulkuna.

– Sen pitääkin näin heittää. Tämä on demokratia, missä poliittinen valta täytyy vaihtua. Demokratia ei ole pelkästään sitä, että saa mennä äänestyskoppiin ja äänestää, vaan poliittinen demokratia on sitä, että valta vaihtuu. Kun nuo ovat olleet nyt oppositiossa ja sanoneet, että me tehtäisiin tämä paremmin: no nyt näyttäkää, että teette sen paremmin.

– Yleensä pääministeripuolue on aina sieltä Holkerin hallituksesta lähtien ensinnäkin hävinnyt vaalit ja usein vielä joutunut jopa oppositioon. Se (pääministeripuolueena oleminen) on kuluttavaa. Poliittinen elämä ja tuomiot ja ansiot fokusoituvat niin kovasti siihen pääministeriin, Suominen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat