Koko päiväksi Olavinlinnaan

Museovirasto kertoo, miten turisti saa Olavinlinnasta saa kaiken irti.

Olavinlinnassa voi osallistua suomenkieliseen opastettuun kierrokseen ympäri vuoden. Myös linnan Museokauppa on auki ympärivuotisesti. Talvisin Olavinlinnassa toimii tilausravintola, kesäisin kesäkahvila.

− Linnassa voi viettää vaikka koko päivän osallistumalla opastetuille kierroksille ja nauttimalla lounaan Linnantuvan holvien suojassa. Linnaan kannattaa tulla talvella, jolloin Oopperajuhlien vaatimat rakenteet ovat poissa ja linnan pääsee näkemään linnana, Anne Parikka Museovirastosta vinkkaa.

Turvallisuussyistä johtuen turistien on liikuttava Olavinlinnassa oppaiden johdolla. Oppaan avulla myös linnan historia aukeaa paremmin. Näin vierailija oppii ymmärtämään Olavinlinnan merkityksen Savonlinnan seudulle ja laajemmin koko Itämeren alueella.

− Kesäisin joudumme pitämään Oopperajuhlien käyttöön varatut tilat suljettuina muulta yleisöltä. Nykyisin tosin tarjolla on niin sanottuja backstage-kierroksia, joilla tutustutaan Oopperajuhlien historiaan ja päästään kurkistamaan kulissien taakse.

Osa suomalaista kulttuuriperintöä

Olavinlinnan historiallisen merkityksen ymmärtäminen voi joskus olla vaikeaa, kuten myös sen, että linna on rakennettu vaikeasti saavutettavaksi.

− Linnahan oli puolustuslinna, jonka ruotsalaiset rakensivat tietoisesti rajan väärälle puolelle. Olavinlinnan alkuperäinen tarkoitus oli pitää muut ihmiset pois linnasta. Sodan linnasta on tullut rauhan ajan turistinähtävyys, Parikka sanoo.

On mahdollista, että jonain päivänä Olavinlinnan kunnon vuoksi tulee eteen tilanne, jossa Museovirasto joutuu miettimään, kestävätkö linnan rakenteet opastusten ja tapahtumien aiheuttaman kulumisen.

− Toivottavasti meidän ei tarvitse koskaan ryhtyä rajoittamaan linnan käyttöä. Mutta on muistettava, että Olavinlinna on osa suomalaista kulttuuriperintöä, jota Museoviraston tulee suojella ja vaalia. Kulttuuriperintö on arkea, mutta me täällä Museovirastossa teemme siitä juhlaa huolehtimalla kulttuuriperinnöstämme hyvin.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja