Mainos

Koko Mars peittyi pölyhuntuun – selviytymistaisteluun ajautunut Opportunity-luotain ole soittanut kotiin

1:41

Nasa kertoo pyrkimyksistään saada Marsia tutkiva Opportunity-mönkijä jälleen toimintaan.

Video: Toukokuussa Marsiin lähetettiin InSight-luotain. Luotain saapuu tutkimaan punaista planeettaa marraskuussa.

Opportunitysta ei ole kuultu mitään yli kahteen kuukauteen, kun Marsissa alkoi raivota koko planeetan laajuinen pölymyrsky.

Tutkijat uskovat, että myrsky on nyt kuitenkin vihdoin laantumassa. Mönkijä saattaa pian saada riittävästi aurinkoenergiaa soittaakseen kotiin.

Ennen yhteydenottoa kukaan ei tiedä, miten Opportunity on selvinnyt myrskystä. Nasan tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita. Mönkijän akut olivat hyvässä kunnossa ennen myskyä ja luultavasti se on kyennyt pitämään riittävän lämpötilan selvitäkseen. Nasa kuulostelee Opportunityn lähettämiä viestejä useita kertoja viikossa.

"Kuin potilaan herääminen koomasta"

Mönkijä on suunniteltu niin, että se voi ongelmia kohdatessaan mennä eräänlaiseen selviytymistilaan säilyttääkseen toimintakuntonsa.

Jos Opportunity kykenee ottamaan yhteyden pitkän tauon jälkeen, niin seuraavan viestin saapumiseen saattaa kuitenkin mennä useita viikkoja.

– Kyse on kuin potilaan herääminen koomasta. Toipuminen kestää pitkään. Saatetaan tarvita useita viestejä ennen kuin tutkijoilla on riittävästi tietoa toimintaa varten. 

Tutkijat haluavat selvittää mönkijän akkujen ja aurinkokennojen tilan sekä sen lämpötilan. Mikäli mönkijän sisäinen kello ei ole pysynyt ajassa, se on ensin nollattava, jotta mönkijä toimisi suunnitellusti. 

Nasasta huomautetaan, että vaikka Opportunityyn saataisiin vielä yhteys, niin on mahdollista, että se ei ole enää entisensä. Akuston kapasiteetti saattaa olla vähentynyt, mikä vaikuittaisi oleellisesti  mönkijän toimintaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja