Kokkisodan kymmenes jakso herkuttelee merenelävillä ja tarjoaa hunajakahvia – katso reseptit!
Kokkisota saa vieraikseen Maria Guzeninan ja Ville Niinistön.Saku Tiainen
Julkaistu 31.01.2019 06:00
MTV VIIHDE
Kokkisodan kymmenennen jakson tarjoiluissa on merellistä tunnelmaa ja poliittista jännitettä.
Kokkisodan keittiössä käynnistyy poliittinen taisto, kun vieraiksi saapuvat poliitikot Maria Guzenina ja Ville Niinistö. Hellan ääressä hääräävät myös kokit Serko Rantanen ja Tommi Tuominen, seuranaan Sikke Sumari.
Kuumenna suklaahippuja ja raastettuja pekaanipähkinöitä kattilassa ja anna seoksen sulaa. Lisää täysmaito ja sekoita mukaan vehnäjauhot ja kananmuna. Sekoita voimakkaasti ja nosta liedeltä.
Laita vohvelitaikina voilla voideltuun vohvelirautaan ja paista kypsäksi, noin 2 minuuttia. Valele lämmin vohveli hunajalla.
Sekoita hunaja jogurttiin ja tarjoile vohveleiden kanssa.
Kuori banaani ja leikkaa siitä ohut pala pituussuunnassa niin, että banaani pysyy paremmin lautasella. Laita voi ja sokeri pannulle ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa voihin. Lisää banaani pannuun ja paista voiseoksessa molemmin puolin.
Hienonna pekaanipähkinät veitsellä muruksi. Sekoita voi, vehnäjauho, pekaanipähkinärouhe, sokeri ja hyppysellinen suolaa. Paista miedolla lämmöllä pannulla, kunnes crumble on rapeaa. Tarjoa paistetun banaanin kanssa.
Pika-Irish Coffee
1rkl pikakahvijauhetta 1½ dl kiehuvaa vettä 1tl sokeria Tilkka viskiä tai brandya 1 dl vispikermaa
Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita pikakahvijauhe kuumaan veteen. Lisää sokeri, viski ja viimeistele kermavaahdolla.
Pikkelöity kyssäkaali-mangosalsa Paistettuja muikkuja ja olut-sieni-ahvenfileitä sienimuhennospedillä Mango-jogurttimousse
Pikkelöity kyssäkaali-mangosalsa
1 kyssäkaali ½ mango 2tl suolaa myllystä 1rkl sokeria ½ dl väkiviinaetikkaa 2tl sriracha-kastiketta Tuoretta lehtipersiljaa, basilikaa ja korianteria koristeluun.
Kuori kyssäkaali ja leikkaa siitä muutama paksu viipale. Leikkaa loput kaalista kuutioiksi. Laita kaikki kaalipalat kuivalle kuumalle pannulle ja paahda muutaman minuutin ajan. Lisää suola, sokeri ja väkiviinietikka ja hauduta 5 minuuttia. Poista paksut kyssäkaaliviipaleet pannulta sivuun. Kuori ja kuutioi puolikas mango ja lisää ne sriracha-kastikkeen kanssa pannulle. Hauduta vielä noin 5 minuuttia. Tarjoa salsa kypsennettyjen kyssäkaalilohkojen välissä ja koristele tuoreilla yrteillä.
Muikut
500 g Muikkuja 1tl suolaa myllystä ½ dl ruisjauhoja ½ dl vehnäjauhoja Voita ja öljyä paistamiseen
Perkaa muikut ja huuhdo ne nopeasti kylmässä vedessä. Sekoita ruis- ja vehnäjauhot keskenään ja mausta suolalla. Leivitä muikut jauhoseoksessa ja paista kypsiksi voi-öljyseoksessa pannulla.
Ahven
Ahvenfileitä ½ dl kuivattuja suppilovahveroita ½ dl vehnäjauhoja 1tl suolaa myllystä Voita ja öljyä paistamiseen Loraus olutta
Sienimuhennos
50g voita 1dl kuivattuja suppilovahveroita 1 sipuli Brandya tai muuta liekitysalkoholia 1tl suolaa myllystä 1,5dl kermaa
Tee ensin sienimuhennos. Hienonna sipuli. Turvota kuivattuja sieniä kuumassa vedessä 10 minuuttia, purista ylimääräinen vesi pois ja laita sienet voin kanssa pannuun ja kuumenna. Lisää sipulit. Paista 5 minuuttia ja lisää sitten loraus brandyä ja liekitä tulitikulla tai kaasulieden liekillä. Kun liekki sammuu, lisää suola ja kerma. Hauduta 10 minuuttia ja tarkista maku.
Tee sienikuorrutetut ahvenet. Jauha kuivat sienet tehosekoittimessa sienijauheeksi ja sekoita vehnäjauhoihin, mausta suolalla. Leivitä ahvenfileet seoksessa ja laita voi-öljyseokseen pannulle paistumaan. Paiston loppuvaiheessa lisää reilu kaato olutta pannulle ja kiehauta.
Perunalastut
1 kiinteä peruna 3 dl auringonkukkaöljyä paistamiseen
Viipaloi peruna ohuen ohuesti käyttäen esimerkiksi mandoliinia. Kuumenna öljy kasarissa 180-asteiseksi ja laske perunat reikäkauhalla öljyyn keittymään. Kun perunalastut ovat kullanruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperille kuivumaan ja mausta suolalla. Käytä koristeena kala-annoksessa.
Mango-jogurttimousse
½ mango 2dl kermaa 2dl turkkilaista jogurttia ½ dl sokeria Tuoretta minttua koristeluun
Kuutioi mango. Yhdistä kerma ja jogurtti ja vatkaa käsivatkaimella kuohkeaksi, mausta sokerilla. Säästä muutama mangokuutio koristeeksi, sekoita loput mousseen. Koristele annos mangolla ja tuoreella mintulla.
VIHREÄ KEITTIÖ – RAAKA-AINEET
Osterivinokkaita Erilaisia chilejä Vihreää säilykelinssiä Säilyketomaattia Kampasimpukoita Broilerin sydämiä
Kanansydänvartaat teriyakilla ja sienillä Kampasimpukat linssimuhennoksella Pikkelöityjä chilejä
Kanansydänvartaat teriyakilla ja sienillä
200 g broilerin sydämiä 4 rosmariinin oksaa Auringonkukkaöljyä paistamiseen
Valmista teriyakikastike lisäämällä sokeri soijakastikkeeseen ja lämmittämällä seosta pannulla kunnes sakeaa.
Tee sienipyre. Hienonna sipuli. Ota 4 osterivinokasta sivuun ja laita loput voihin paistumaan sipulin kanssa. Lisää kerma, suola ja sokeri ja hauduta muutaman minuutin. Nosta paistoksesta kauneimmat osterivinokkaat annoksen päälle ja vartaisiin ja soseuta loput pannussa olevat ainekset pyreeksi. Pidä pyre lämpimänä.
Poista valkoiset kalvot kanansydämistä ja tee pienet reiät sydämiin. Käytä rosmariininoksia varrastikkuina poistamalla niistä lehdet (ota talteen) ja pujottelemalla sydämet rei’istä oksiin. Tee kaksi varrasta niin, että pujotat sydämien väleihin säästetyt raa’at osterivinokkaat. Laita tulikuumaan pannuun paistumaan tilkassa auringonkukkaöljyä. Ruskista vartaat.
Nosta pelkkiä sydämiä sisältävät vartaat hetkeksi hautumaan teriyakikastikkeeseen ja laita tarjolle. Asettele sieni-sydänvartaat tarjolle sienipyreen päälle ja koristele annos lopuilla paistetuilla osterivinokkailla.
8 kampasimpukkaa, sulatettuna Auringonkukkaöljyä paistamiseen Muutama chilirengas Tuoretta korianteria 1tl suolaa myllystä ½ tl mustapippuria myllystä ½ sitruunan mehu
Valuta linssit ja huuhtele kylmällä vedellä. Ota tomaatit tölkistä ja saksi muutamaan osaan. Hienonna chiliä oman maun mukaan ja laita chilit, linssit ja tomaatit sekä 1 dl tomaattien lientä kasariin ja kiehauta, alenna lämpöä ja hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, sitruunan mehulla ja hienonnetulla korianterilla.
Valmista kampasimpukat. Paloittele chilit renkaiksi ja hienonna korianteri. Kuumenna pannu todella kuumaksi, lisää tilkka öljyä ja laita kampasimpukat pannuun. Paista molemmin puolin ruskeiksi, noin 45 sekuntia / puoli. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Laita linssimuhennos tarjoilulautaselle ja asettele kampasimpukat muhennoksen päälle, viimeistele sitruunamehulla, hienonnetulla korianterilla ja tuoreella chilillä.
Pikkelöidyt chilit
1dl vettä ½ dl valkoviinietikkaa 2 rkl sokeria 3 chiliä
Paloittele chilit. Yhdistä vesi, etikka ja sokeri kasarissa ja kiehauta. Lisää Lisää hienonnetut chilit (siemenineen, jos pidät tulisesta) ja anna kiehua 5 minuuttia.