Koiratkin kärsivät masennuksesta – näistä merkeistä kannattaa huolestua

Koiran masennus on asia, johon tulisi puuttua ajoissa. 

Yksi suurimmista mysteereistä, joita koiranomistajat joutuvat kohtaamaan, on koirien ajatusmaailma. Mitähän koirani ajattelee juuri nyt?

Hännän heilutus ja kasvojen nuoleminen on helppo tulkita iloksi, mutta surullisuuden kanssa on toinen juttu.

– On vaikea sanoa, kokevatko koirat masennuksen samalla tavoin kuin me, koska ne eivät pysty kertomaan meille tunteistaan. Kuitenkin tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat kokevat samanlaisia tunteita kuin ihmiset – mukaan lukien masentuneisuutta, tohtori Jill Sackman BluePearl-klinikalta kertoo.

Koiran masennusta voi olla vaikea tunnistaa, mutta pienet vihjeet voivat paljastaa apeuden. Sackmanin mukaan masentuneen koiran tyypillisiä oireita ovat ruokahaluttomuus, unen määrän lisääntyminen ja haluttomuus ihmiskontaktiin.

Leikkiminen toimii ensiapuna

Mistä koirien masennus voi sitten johtua? Yksi syy masennukseen voi löytyä kroonisesta kivusta, joka ei aina näy ulospäin, mutta vaikuttaa alentavasti koiran tunteisiin. Myös omistajan tai lemmikkikaverin menettäminen voi alentaa koiran mielialaa huomattavasti. Joissain tapauksissa myös omistajan masennus voi tarttua lemmikkiin.

– Koirat ovat hyviä tulkitsemaan omistajiensa tunteita ja käytöstä. Jos tunnet surua, koirasi saattaa muuttaa käytöstään ja käyttäytyä erilailla kuin voisi olettaa. Koiramme ovat hyviä huomaamaan, milloin emme voi hyvin, Sackman kertoo.

Vaikka koirien masennus on todellinen asia, se on mahdollista hoitaa ilman lääkinnällistä apua. Helpoin ja tehokkain keino masennuksen hoitoon on ajan viettäminen yhdessä lemmikin kanssa. Sosiaaliset kontaktit ovat Sackmanin mukaan hyväksi niin fyysiselle kuin henkisellekin terveydelle.

Jos kotikonstit eivät tuota tulosta, kannattaa kääntyä eläinlääkärin apuun. 

Koirien päiväkoti tarjoaa sosiaalisia kontakteja. 

1:55

Lähde: TheDodo

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja