Mainos

Koirapartiot oppivat toisiltaan kansainvälisessä harjoituksessa – suomalaiset saivat hyvän vinkin omien koiriensa kouluttamiseen

1:57

Tulli järjesti kesällä Venäjällä jalkapallon MM-kisojen aikaan tullikoirapartioiden kansainvälisen suurharjoituksen. Suomalaisten rinnalla nähtiin kollegoja koirineen 11 muusta EU-maasta.

Harjoitus toi Suomeen ylimääräisiä koiria ja ymmärrettävästi löytyi tavallista enemmän tuotteita, joita yritettiin tuoda rajan yli laittomasti. Valvonnan tehostuminen oli kuitenkin vain suurharjoituksen sivutuote.

– Tavoitteena oli harjoitella yhdessä yhteisten käytäntöjen löytämiseksi. Samalla opimme toisiltamme, kertoo Tullin valvontapäällikkö Kari Marjamäki.

Suomen tulli on mielellään mukana kansainvälisissä hankkeissa.

– Liikkuvan valvontakaluston kansainvälistä käyttöä on järkevää edistää, sanoo Marjamäki.

Liikkuvaan kalustoon kuuluvat myös tullikoirat.

– Jos aiotaan operoida yhdessä, pitää olla yhteiset standardit ja termit, ja niitä pitää harjoitella, jotta kaikki sujuu tarpeen tullen, sanoo Marjamäki.

Onnistunut harjoitus

Suomen järjestämä harjoitus oli onnistunut. Kollegat Virosta kiitelivät sitä onnistuneeksi, monipuoliseksi ja hyvin valmistelluksi.

– Koirat saivat harjoitusta uusissa paikoissa ja aineista, joita meillä ei ole, kertoo Bärbel Parm Viron tullista.

Suomalaiset saivat harjoituksessa hyvän vinkin omien koiriensa kouluttamiseen.

– Aina sieltä jotain tarttuu mukaan. Me opimme, että koiria voi harjoituttaa pienemmillä hajuilla, jolloin saadaan koiran nenätyöskentely pikkasen paremmaksi, kertoo käytännössä saadusta opista koirakoordinaattori Marko Kiiski Tullista.

Työ jatkuu marraskuussa, kun harjoitukseen osallistuneet maat pitävät loppuseminaarin Suomessa. Seminaari jää koirilta väliin, mutta koirienkin on tarkoitus jatkaa yhteistyötä.

– Sitä juuri tavoitellaan, olipa kyse sitten yhteiskunnan suojaamiseen liittyvästä tehtävästä tai rajat ylittävän rikollisuuden torjunnasta, kyllä sellainen tarve yhteistoimintaa voi tulla, sanoo Marjamäki.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja