Mainos

Koiranomistajat, huomio! Punkit voivat vaivata myös talvella

Punkeista varoitellaan yleensä kesäisin, mutta ruskeat koirapunkit ovat keskuudessamme myös talvella. Ja mikä pahinta, niistä on erittäin vaikea päästä eroon! 

Jos löydät punkkeja lemmikistäsi tai huoneistostasi talvella, kyseessä on todennäköisimmin koirapunkki. Koirapunkki muistuttaa ulkonäöltään tavallista puutiaista, mutta niitä esiintyy koirassa tavallisia punkkeja huomattavasti enemmän. 

Kun punkki ei ime koirasta verta, se piileskelee mielellään asuntojen listojen takana, huonekaluissa ja seinien raoissa. Se viihtyy mielellään kuivassa ja lämpimässä paikassa, ja voi elää ilman verta jopa puolitoista vuotta, mikä tekee siitä erittäin hankalan hävitettävän.

Hävittäminen voi vaatia useita käsittelyjä

Ruskea punkki on kotoisin Pohjois-Afrikasta, josta se on levinnyt koirien mukana ympäri maailmaa. Tämä punkki voi kantaa mukanaan useita taudinaiheuttajia, kuten punatautia. Taudit voivat tarttua toisten koirien lisäksi myös muihin eläimiin, kuten kissoihin ja jyrsijöihin, joskus jopa ihmisiin.

Vaikka koirapunkin ei ole todettu levittävän borrelioosia, tartunta aiheuttaa paikallista ihoärsytystä. Koirapunkit voivat myös levittää bakteereita, kuten Ehrlichia canis -rikettisiabakteeria ja Babesia canis -alkueläimen aiheuttamaa punatautia.

Ruotsalaisen eläinlääketieteeseen keskittyneen instituutin SVA:n mukaan koirat eivät usein sairastu tartunnan saatuaan lainkaan. Useimmissa tapauksissa tartunta on suhteellisen helppo hoitaa ja koira saadaan nopeasti kuntoon. Oireet, kuten väsymys, hengitysvaikeudet, kuume ja vaaleat limakalvot ilmaantuvat yhdestä kolmeen viikkoa tartunnan jälkeen.

Vaikka koirien tartunta on hoidettavissa lääkityksellä, punkkien hävittäminen huoneistosta voi olla erittäin haastavaa. Yleensä punkkien hävittäminen vaatii perusteellisen ja toistuvan käsittelyn hyönteistorjunta-aineilla.

Lähteet: ExpressenEvira 

***

2:10


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.