Kohunäytelmässä Esko Ahon kommentit Mika Myllylän kuolemasta

Kansanhiihto 2012 -näytelmässä sivutaan myös edesmenneen hiihtäjälegenda Mika Myllylän kuolemaa.

Helsingin Kansallisteatterissa torstaina kantaesityksensä saava näytelmä nostaa esiin suomalaisten hiihtosankarit ja sen ympärille nousseen sankarimyytin. Näytelmässä muut päähenkilöt ovat fiktiivisiä, mutta kaksi henkilöä nostetaan esityksessä esiin omilla nimillään. Toinen heistä on hiihtäjäkuningatar Marja-Liisa Kirvesniemi ja toinen Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja, ex-pääministeri ja nykyinen yritysjohtaja Esko Aho.

Näytelmässä 91-vuotias Esko Aho muistelee elämäänsä taaksepäin ja pohtii sitä, oliko hän koskaan elämänsä sankari. Ahon rooli on fiktiivinen, mutta näytelmässä on kohtia oikeasta elämästä ja tilanteista. Näytelmän tekijät, ohjaaja-käsikirjoittaja Mika Myllyaho ja käsikirjoittaja Taina West kertoivat ennen ennakkonäytelmää pidetyssä tilaisuudessa, etteivät he ole kysyneet Esko Ahon mielipidettä näytelmässä mukana olemisesta.

Jukka Puotilan esittämä Esko Aho käy näytelmässä läpi omaa elämäänsä ja sen eri rooleja. Ennen nousemistaan Suomen kaikkien aikojen nuorimmaksi pääministeriksi Aho toimi Hiihtoliiton puheenjohtajana neljän vuoden ajan. Ahon Hiihtoliiton puheenjohtajuusaikana suomalainen mieshiihto keräsi mitaleja olympialaisista ja MM-kisoista, suurimpana tähtenään Mika Myllylä.

Hiihtoliiton puheenjohtajuuden jälkeen Aho nousi Suomen kaikkien aikojen nuorimmaksi pääministeriksi. Viime vuonna julkaistussa Kasinomiljardööri Pekka Salmi -kirjassa kerrottiin Ahon olleen kova pokerinpelaaja, joka pääministeriaikoinaan pelasi korttia yömyöhään, vaikka Suomi kärvisteli lamassa.

Näytelmässä kovalle pokerinaamalle leivotaan kuitenkin lempeämpi rooli, kun Esko Aho pohtii yhtä elämänsä suurinta virhettä. Yhdeksänkymppinen Aho palaa muistoissaan vuoden 2011 kesään, jolloin dopingskandaalissa ryvettynyt Mika Myllylä menehtyy vain 41-vuotiaana.

Tuona kesänä toimittajat kysyivät Hiihtoliiton entiseltä pomolta mielipidettä käynnissä olleeseen dopingoikeudenkäyntiin ja Mika Myllylän yllättävään kuolemaan. Aho närkästyi toimittajien kysymyksistä, eikä suostunut kommentoimaan Myllylän kuolemaa, vaan kehotti toimittajia pysymään rooleissaan.

Näytelmässä Aho sanoo katuvansa sitä, ettei hän silloin pyytänyt julkisesti anteeksi Myllylän perheeltä. Dopingskandaalin ympärille noussut kohu oli entiselle hiihtopomolle niin kova häpeän paikka, että tämä mieluummin hyökkäsi kuin myönsi virheensä. Kova pokerinpelaaja pysyi roolissaan ja huomasi hyökkäyksen olevan paras puolustus.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat