Lue sanasta sanaan: Tällainen oli murtuneen Mika Myllylän traaginen testamentti Suomen kansalle

Kuuntele: Tällainen oli murtuneen Mika Myllylän traaginen testamentti Suomen kansalle 2:02
Hiihtäjälegenda kuolemasta tulee kesällä 12 vuotta. Kuuntele Mika Myllylän "testamentti Suomen kansalle" yläpuolelta.

Suomalainen hiihtäjälegenda Mika Myllylä nukkui pois 5. heinäkuuta 2011 – kymmenen vuotta dramaattisten Lahden MM-kisojen tapahtumien jälkeen. MTV Uutiset julkaisee poikkeuksellisesti uudelleen Myllylän kirjoittaman "testamentin Suomen kansalle", jonka hän kirjoitti doping-kärynsä jälkeen. Samalla hiihtäjä kertoi lopettavan uransa.

Tämä on testamentti, jota en koskaan uskonut joutuvani kirjoittamaan. Minut on kohdannut syvä suru. Sydämeni on murtunut, enkä tuskani määrää voi sanoin kuvata. Iso osa maailmaani mureni 28.2.2001, kun sain suureksi järkytyksekseni kuulla Lahden MM-kisoissa antamani doping-näytteen olevan positiivinen. Elämäni pahin painajainen oli alkanut.

Olen elämässäni aina pyrkinyt itse vastaamaan teoistani ja elämääni koskevista asioista, ja niin teen myös nytkin. Huippu-urheilijana minun olisi itse pitänyt ottaa selville ja olla tietoinen saamani aineen johtavan positiiviseen doping-tulokseen. Nyt saan tästä valtavasta erehdyksestä maksaa kalliin hinnan. Mielessäni pyörii monia kysymyksiä, ja vaikka kuinka yritän kapinoida vastaan, en voi tapahtunutta muuttaa.

Uskon, että Jumala tahtoi näin kohdallani käyvän. Sydämeni pohjasta haluan pyytää virhettäni anteeksi Suomen kansalta ja koko urheilevalta maailmalta. Samalla esitän nöyrät kiitokseni kaikille tukijoilleni vuosien varrelta. Te olette perheeni ohella auttaneet minua jaksamaan. Nyt jos koskaan tuki on tarpeen.

Urheilu antoi minulle paljon, paljon se myöskin otti. Nyt ei ole enää kiire. Taistelu on ohi. On aika uuden elämän. Kauan sitten, kun pienenä poikana Tervanevalle ensimmäisen kerran jalkani upotin, alkoi elämässäni suuri seikkailu, josta tuli loputon tuska. Vajosin ja nousin, yhä uudestaan ja uudestaan. Tuhannet litrat hikeä ja kyyneleitä saivat nyt surun sävyt. Sieltä ammensin myös vahvuuden, jonka avulla selviän tästäkin vastoinkäymisestä.

Vielä kerran korviini kantautuu tuon hiljaisen Tervanevan mystinen kutsu. Nöyränä, kiitollisena ja yksinäisenä vaellan sinne nyt vastatuulessa viimeisen kerran takaisin, polvistun, myönnän tappioni ja pyydän sielulleni rauhaa.

Haapajärvellä maaliskuun 6. päivänä 2001

Missä olit, kun Lahden dopingskandaali synkisti Suomen? –jakso MTV3-kanavalla sunnuntaina 15.1. kello 19.30 ja MTV Katsomossa heti.

Lue myös:

    Uusimmat