YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut 80-vuotiaana – sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2001

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut 80-vuotiaana 3:50

Entinen YK:n pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Kofi Annan on kuollut 80-vuotiaana.

Annan menehtyi sairaalassa Sveitsin Bernissä varhain lauantaina aamuyöllä.

Kofi Annanille myönnettiin vuonna 2001 Nobelin rauhanpalkinnon hänen panoksestaan paremmin järjestäytyneen ja rauhanomaisemman maailman puolesta. 

Annan toimi Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerinä vuosina 1997–2006. Hän oli tuolloin työskennellyt YK:ssa jo yli 35 vuotta. 

Annan on saanut kiitosta esimerkiksi YK:n instituutioiden uudistamisesta ja työstään humanitääristen ongelmien ratkaisemiseksi.

Perhe vierellä viimeisinä päivinä

Kofi Annan Säätiön julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan Annanin nukkuneen pois rauhassa. Hän oli joutunut sairaalaan lyhyen sairastumisen vuoksi.

Viimeisinä päivinään Annanin vierellä oli tämän vaimo sekä parin kolme lasta.

YK-ura alkoi jo 60-luvulla

Annanin ura YK:ssa alkoi vuonna 1962. Uransa jälkeen Annan asettui ehdolle kotimaansa Ghanan presidentinvaaleissa, mutta ei voittanut vaaleja.

Kofi Annan vieraili useaan otteeseen myös Suomessa. Viimeksi hän oli Helsingissä viime vuoden toukokuussa puhumassa Wisdom Wanted -seminaarissa. 

Lukuisia surunvalitteluja

Annanin poismeno on aiheuttanut surua ympäri maailmaa. Suomessa esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaari muisteli lämmöllä pitkäaikaista ystäväänsä. Presidentin mukaansa Annain poismeno koskettaa häntä syvästi.

Presidentti Tarja Halonen kunnioitti Annanin muistoa jäähyväisviestillä Twitterissä.

Myös esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Annanin poismenoa. 

– Maailma on menettänyt vankkumattoman sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen tukijan ja suuren rauhanrakentajan. Itseni ja Suomen kansan puolesta osoitan syvimmät osanottoni hänen perheelleen ja läheisilleen, Niinistö sanooTPK:n Tviitissä.

Lue myös:

    Uusimmat