Kodinkoneet ovat entistä energiatehokkaampia - näitä et enää löydä kaupoista

Kodin laitteiden energiamerkintä kertoo laitteen energiankulutuksesta. Hyvä energiatehokkuus ei aina kuitenkaan tarkoita korkeaa hintaa: joskus parhaan A+++ -luokan laitteen saa peruslaitetta halvemmalla.

Etenkin suurten kodinkoneiden laitetarjonta on selvästi siirtynyt energiatehokkaampaan suuntaan, selviää Motivan seurannasta.

Kehitystä on vauhdittanut muun muassa EU:n ekosuunnittelu- ja energianmerkintädirektiivien vaatimukset.

Kylmälaitteet

Kylmälaitteiden tarjonta on kokonaisuudessaan siirtynyt selvästi energiatehokkaimpiin A++ ja A+++ -luokan laitteisiin, joiden osuus myytävistä kylmälaitteista on jo liki 50 prosenttia.

Tiesitkö, että ekosuunnitteluvaatimusten myötä myynnissä ei ole A+ -energialuokkaa tehottomampia kylmälaitteita?

Pesukoneet

Myytävänä olevista pesukoneista jo yli puolet on parasta A+++ -luokkaa, alle A+ -luokan laitteiden osuus on enää 5 prosenttia. Kaupan kuivausrummuista jo 65 prosenttia on vähintään A+ -luokkaa, joka selvästi kuvastaa lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen yleistymistä.

Vaikka tekniikka kehittyy ja energiatehokkuus paranee, eivät hinnat kuitenkaan suoraan seuraa perässä. Pesukoneiden A+++ -luokasta löytyivät sekä markkinoiden kalleimmat että halvimmat mallit.

Televisiot

Televisioissa on uuden led-tekniikan myötä siirrytty selvästi energiatehokkaampiin malleihin: A+ ja A++ -luokissa kaupan tarjonta on jo liki 67 prosenttia.

Televisioiden koon kasvaminen on kuitenkin heikentänyt kehitystä: B-luokassa on mukana uusia laitemalleja, joiden kuvaruudun koot ovat selvästi aiempaa suurempia.

Motivan TOP5 vinkit ostajalle

1) Hanki vain tarpeeseen

Mieti, onko hankinta oikeasti tarpeellinen vai voisiko laitteen vain vuokrata tai lainata?

Tarvitaanko taloudessanne useita televisioita, pelikonsoleita, tietokoneita jne.

2) Hanki omaan käyttöön sopiva, oikean kokoinen laite
Liian suuri tai liian pieni laite aiheuttaa turhaa kulutusta: liian suurella pyykinpesukoneella pestään vajaita koneellisia usein kun pyykkiä ei tule tarpeeksi.

Liian pienellä koneella joutuu suuressa perheessä pesemään pyykkiä liian usein, joten kulutus kasvaa.

3) Vertaile laitteiden energiankulutuksia - hyödynnä energiamerkintöjä
Energiamerkintä löytyy jo nyt kaikista suurista kodinlaitteista sekä televisioista. Merkintää kannattaa hyödyntää ja vertailla laitteiden energiankulutuksia.

Muista kuitenkin, että käyttö ratkaisee: tehokkainkin laite kuluttaa energiaa turhaan jos sitä käytetään turhaan, se sijoitetaan väärin eikä siitä pidetä huolta.

4) Etsi markkinoiden tehokkaimmat laitteet - Topten-Suomi.fi auttaa
Markkinoiden energiatehokkaimmat kodinkoneet löytyvät Motivan Topten-Suomi.fi -palvelusta.

Vertailemalla laitteita ja valitsemalla itsellesi sopivan, oikean kokoisen laitteen voit vaikuttaa merkittävästikin hankkimasi laitteen kulutukseen.

5) Tutustu laitteen käyttöön ja sijoitukseen jo ennalta
Motivan Ostajan opas auttaa laitehankinnoissa ja kertoo laitteiden oikeasta käytöstä sekä sijoituksesta (www.motiva.fi/ostajanopas)

Nyt vietetään Energiansäästöviikkoa 6.10.-12.10.

Lue myös:

    Uusimmat