Kodinkoneet ja talot älyllistyvät

Amerikkalaisprofessori ennakoi anturointiin perustuvan tekniikan yleistyvän nopeasti

Energiankulutustaan tarkkailevat kodinkoneet ja talot ovat esimerkki ns. läsnä-älyn sovellutuksista, kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston professori Jan Rabaey kertoi perjantaina Helsingissä Tekesin Elmo-teknologiaohjelmaan liittyvässä seminaarissa.

Rabaeyn mukaan läsnä-älyn ansiosta energiatietoinen talo voi mm. suositella asukkaalleen, että ilmastointi kannattaa nyt sulkea.

Energiankulutuksen vähentämisen ohella läsnä-älyn sovellusaloja voivat olla luonnontuhojen ennustaminen, kuljetusten suunnittelu, terveyden seuranta, ympäristösuunnittelu ja koulutus. Läsnä-älytekniikan ennustetaan yleistyvän nopeasti.

-Kyse on siitä, että uudenlaisen tietotekniikan, läsnä-älyn avulla voidaan parantaa elämän laatua, Rabaey arvioi.

Läsnä-äly tarkoittaa kaikkialla läsnäolevaa tietotekniikkaa. Sen perustana on ympäristöä aistivien ja mittaavien antureiden verkko. Verkko kerää tietoa ja lähettää sitä eteenpäin siihen liitettyihin koneisiin, jotka toimivat anturiverkosta saamansa tiedon perusteella.

Verkossa olevat koneet ovat myös yhteydessä toisiinsa ja "keskustelevat" keskenään. Läsnä-älyn edellytys on langattomuus, sillä verkko ei voi toimia langalliseen tiedonsiirtoon perustuen.

Kuin älykästä pölyä

Rabaey kertoi, että läsnä-älytekniikan tulee olla pienikokousta ja halpaa. Hän vertasi laitteita pölyhiukkasiin eli ne ovat kuin älykästä pölyä.

Uusien langattomien antureiden hinta on painunut 70 dollariin (65 euroon), kun aiemmin hinta saattoi olla 8000 dollaria kappaleelta. Kaliforniassa antureita on käytetty mm. tutkittaessa maanjäristysten vaikutusta talojen rakenteisiin.

Seuraavaksi Rabayen ryhmä aikoo anturoida Golden Gate -sillan San Franciscissa mitatakseen tuulten vaikutusta sen rakenteisiin.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja