Kodin 20 pöpöpesää – unohditko puhdistaa nämä?

Teitkö jo kevätsiivouksen? Muistit varmaan luututa lattiat ja pestä lavuaarit, mutta tietyt asiat kotona jäävät usein vähemmälle huomiolle. Pese nämä bakteeripesäkkeet heti!

1. Keittiösienet

Käytät pesusieniä keittiössä vaikeiden likatahrojen puhdistamiseen astioista tai työtasojen puhdistukseen, mutta nopea huuhtelu ei pese sienestä niihin pesiytyneitä bakteereja. Heitä pesusienet pesukoneeseen tai lämmitä ne mikrossa superputsauksen tehdäksesi ja pöpöt tappaaksesi.

2. Hammasharjat

Hammasharja putsaa hampaasi, mutta kerää kaikki pöpöt suustasi itseensä. Onkin hyvä pitää harjan puhtaudesta huolta. Voit pestä hammasharjan silloin tällöin vaikkapa puhtaassa astianpesukoneessa. Harja tulee toki myös vaihtaa uuteen säännöllisin väliajoin. Muista myös käyttää hammasmukit pesukoneessa aika ajoin.

3. Ovennupit

Availet kaappeja ja ovia koskettuasi ensin moniin, moniin likaisiin asioihin. Puhdista ne siis säännöllisesti ja hyvin.

4. Leikkuulaudat

Leikkuulaudat ansaitsevat kunnon pesun. Jos pidät leikkuulautaa jatkuvasti keittiön tasolla, nosta se aina välillä ja puhdista se ja taso kunnolla estääksesi homeen kasvua.

5. Kahvinkeitin

Koska kahvinkeittimessäsi on lämmintä, pimeää ja kosteaa, se on otollinen koti homeelle. Puhdista siis kahvinkeittimesi kuukausittain, jotta se pysyy puhtaana ja voit todella nauttia aamusumpistasi.

6. Vesi- ja termospullot

Pienikin määrä nestettä termos- tai vesipullon pohjalla saattaa muuttua homeiseksi sekasotkuksi. Huuhtele ja kuivaa pullot käytön jälkeen huolellisesti.

7. Tyynyt

Nukkuessasi tyynyt imevät itseensä hikeä, ihosoluja ja kuolaa. Muista siis laittaa tyynyt ja tyynyliinat sekä muut lakanat pesuun silloin tällöin.

8. Kylpyhuoneen matto

Seisoessasi kylppärin matolla odottaen, että juokseva vesi muuttuu lämpimäksi likaiset jalkasi jättävät matolle pöpöjä täynnä olevan sotkun. Tämä pöpöesiintymä odottaa siinä puhtaita varpaitasi tullessasi suihkusta. Pese kylpyhuoneen matto viikoittain.

9. Meikkitarvikkeet

Meikkisiveltimesi tekevät kaunista jälkeä kasvoillesi, mutta ne myös keräävät iholtasi öljyä, ihosoluja ja bakteereja. Pese siis siveltimet ja meikkisienet usein ja anna kuivua hyvin.

10. Pyyhkeet

Kuivatessasi itseäsi pyyhkeeseen se imee öljyjä, kuolleita ihosoluja ja bakteeria vartaloltasi, joten usein kuultu "Ei pyyhettä tarvitse pestä, kun siihen kuivataan puhdasta ihoa" -selitys ei oikeastaan pidäkään paikkaansa. Pese pyyhkeet suosiolla säännöllisesti, jotta se pysyy raikkaana ja puhtaana.

11. Nappikuulokkeet

Nappimalliset korvakuulokkeet keräävät itseensä vaikkua, joten puhdista ne aika ajoin.

12. Avaimet

Avaimesi keräävät laukustasi kaikkea ällöä itseensä. Putsaa ne siis säännöllisesti, sillä kätesi saavat osan avainten bakteereista niitä koskiessasi.

13. Käsilaukun hihna

Et ehkä tule ajattelleeksi sitä, mutta nappaat kiinni käsilaukkusi hihnasta usein kosketettuasi ensin ovennuppia, silitettyäsi koiraa, käteltyäsi työtoverin likaisia käsiä tai syötyäsi. Suihkuta hihnaan desinfiointiainetta tai pyyhi puhtaaksi päivittäin.

14. Puhelin

Pidät puhelinta korvallasi ja se on silloin kosketuksissa kasvoihisi, hiuksiisi ja käsiisi. Puhdista puhelimesi aika ajoin estääksesi puhelimen muodostumisen bakteeripesäkkeeksi.

15. Kaukosäätimet

Kaukosäätimet keräävät öljyä, kuolleita ihosoluja, pölyjä ja jopa ruokaa. Pyyhi antibakteerisilla liinoilla säännöllisesti.

16. Jääkaapin ovi

Teit voileivän, avasit jääkaapin ja aloit syödä – pesemättä käsiäsi. Jääkaapin ovi on täynnä bakteereja, jotka ovat jääneet siihen sormistasi. Pyyhi ovi antibakteerisilla liinoilla usein.

17. Lemmikkien ruoka-astiat

Kuten omat astiasi, myös lemmikkiesi ruoka-astiat tarvitsevat säännöllistä pesua. Useimmat niistä voi vain laittaa astianpesukoneeseen.

18. Valokatkaisimet

Valokatkaisimetkin ovat hyvä esimerkki asioista kotonasi, joita kosket jatkuvasti likaisin sormin. Nämäkin kannattaa putsata usein vaikkapa antibakteerisella puhdistussuihkeella.

19. Tietokoneen näppäimistö

Tietokoneen näppäimistön näppäinten väliin kerääntyy herkästi ruokaa, kuolleita ihosoluja ja pölyä. Lisäksi näpyttelet jatkuvasti likaisin sormin. Näppäimistön puhdistuksen tulisikin olla viikottainen urakka.

20. Suihkuverho

Kun olet suihkussa, höyryn lisäksi suihkuverhoon pääsevät kosketuksiin ihosolut ja bakteerit. Tuloksena voi olla hometta. Irrota verho, suihkuta puhdistusainetta ja pyyhi puhtaaksi. Jotkut suihkuverhot voi myös laittaa pesukoneeseen.

Lähde: Savvy Sugar

Lue myös:

    Uusimmat