Klitoris – feminiinisen tulivuoren huippu

Pieni, sievä ja arvoituksellinen, mutta valloilleen päästessään pitelemätön. Klitoris on kuin kantajansa itse.

Naisen orgasmista kiistellään. Suvun jatkumisen ja hedelmöittymisen kannalta katsottuna naisen orgasmia ei ole pidetty välttämättömänä, toisin kuin miehen laukeamisen yhteydessä tapahtuvaa siemensyöksyä.

Naisen fysiologian tarkempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että seksuaalisen mielihyvän saavuttaminen vaikuttaa myös hedelmöittymiseen. Klitorikselle on suotu tässä asiassa merkittävä tehtävä, sillä yhdessä aivojen kanssa se saa seksin tuntumaan naisesta hyvältä. Toiseksi häpykielen lantionsisäisten osien supistukset myötävaikuttavat orgasmin yhteydessä hedelmöittymiseen pitämällä siittiöt paremmin kohdun takaosassa.

Käsitys naisen mielihyvän merkityksettömyydestä herättää muutenkin ihmetystä. Luulevatko miehet tosiaan, että seksi naisen kanssa onnistuisi, jos se ei olisi hänestäkin mukavaa?

Aivojen aisapari

Aivot ovat ihmisen tärkein sukupuolielin, ja naisella ne ovat klitoriksen aisapari. Aivoissa syttyy halu, kun siellä tunnistetaan tilanteen olevan riittävän kiihottava ja rakastajan luotettava ja kaikin puolin hyvä tyyppi. Naisen jalkovälissä tilanteen tulkinta saa fysiologisen muodon, mihin liittyy esimerkiksi emättimen kostuminen ja häpykielen turpoaminen.

Klitoris sijaitsee pienten häpyhuulten yhtymäkohdassa virtsaputken aukon yläpuolella. Rakenteeltaan se on peniksen tavoin paisuvaiskudosta. Seksuaalinen kiihottuminen saa häpykielenkin jäykistymään ja paisumaan siittimen tavoin.

Ei penistä pahempi

Klitoris on yllättävän paljon peniksen kaltainen. Tämä ei silti tarkoita, että sitä voisi käyttää ja käsitellä samalla tavoin. Klitoriksessa on erittäin runsaasti hermoja, minkä vuoksi se on herkkä kuin pikkulinnun sydänala. Tästä syystä häpykieltä ei sovi kylmiltään mennä kovakouraisesti näpelöimään. Ennen klitoriksen koskettelua tulee aina varmistua, että ensimmäinen sukupuolielin, eli aivot, ovat ehtineet hoitaa kiihottumisen jo riittävän pitkälle.

Klitoris on äärimmäisen herkkä ja runsashermotuksinen osa ihmisessä, ja siinä on runsaasti paineita aistivia päätteitä. Pienestä koostaan huolimatta klitoriksen päässä on yhtä paljon tuntopäätteitä kuin miehen terskassa.

Varhaisessa kiihottumisvaiheessa klitoriksen näkyvä osa jäykistyy ja tulee esiin huppunsa alta. Myöhemmässä vaiheessa se puolestaan vetäytyy lähelle häpyliitosta ja jää vähemmän näkyville.

Tämä on osoitus luonnon viisaasta suunnittelusta. Jos herkkä kärki olisi esillä kokonaisuudessaan kiihotuksen yltyessä voimakkaimmilleen, synnyttäisi se kantajalleen kestämättömiä tuntemuksia. Kyse ei silloin olisi enää mielihyvästä, vaan pikemminkin kivusta.

Syvällä tulivuoren uumenissa

Suurin osa klitoriksesta on näkymättömissä naisen lantion uumenissa. Lepotilassa ihohupun suojassa lepäävä nipukka on vain tulivuoren huippu, sillä klitoriksesta on näkyvissä vain noin 10 prosenttia.

Klitoris jatkuu ulkopuolelta emättimen sisäpuolella ja sen etureunaan. Tämä alue on oikea osoite, kun halutaan löytää kuuluisa ja hekumoitu G-piste. Joillekin naisille, mutta ei suinkaan kaikille, juuri tuo klitoriksen alue emättimen sisäpuolella on erittäin nautinnollinen.

Kuten jo todettiin, klitoris on monin verroin laajempi kokonaisuus, mitä hento ja herkkä näkyvä nuppunen antaisi syytä olettaa. Klitoris on jakautunut emättimen aukon ympärille, ja sen paisuvaiskudokset ulottuvat aina häpyluiden kaaren alle. Sisäiset osat reagoivat etenkin yhdynnän aikana, jolloin ne puristavat ja halaavat koko voimallaan sisääntyöntyvää penistä.

Klitoriksen kiihottuminen ei siis palvele vain naista. Yhdessä liekehtivän lantion kanssa myös mies saa osansa lemmenkielen hyväätekevästä mahdista.

"Jumalaista", totesi kreikkalainen

Klitoris on ihmisruumiin ainoa osa, jonka ainoa tehtävä on tuottaa mielihyvää. Ei siis ihme, että se on saanut nimensä kreikan kielen sanasta kleitoris, joka tarkoittaa jumalaista.

Naisen orgasmin tavoin on myös epäilty klitoriksen välttämättömyyttä. Sigmund Freud väitti sen enempää tutkimatta, että ainoa oikea tapa naiselle on saada orgasmi emättimen kautta. Väite aiheutti vuosikymmeniksi monille naisille turhautumista ja syyllisyyttä, kun he eivät kyenneet laukeamaan yksitotisen yhdynnän aikana.

Myöhemmin tutkijat ovatkin tulleet siihen tulokseen, että klitoris on naisen seksuaalisen laukeamisen kannalta tärkeämmässä osassa kuin emätin, eikä vaginaalista ja klitoraalista orgasmia voida erottaa toisistaan. Yhdynnän aikana klitoris muun muassa stimuloituu pienten häpyhuulien venytyksen välityksellä miehen työntöliikkeiden aikana. Moni nainen saa varman orgasmin päästessään yhdynnän aikana itse miehen päälle. Tässä asennossa nainen pystyy liikehtimään tavalla, joka herkistää sopivasti hänen klitoristaan.

Kokonaisvaltaista seksuaalista mielihyvää tavoittelevan naisen onkin turha vaivata päätään sillä, saako hän ”freudilaisesti oikeaoppisen” vaginaorgasmin vain laukeaako hän pelkästään stimuloituneen klitoriksen ansiosta. Moni asia on ihmiselämässä suurempi kuin osiensa summa. Seksi ilman klitorista ei ehkä riitä pitemmän päälle, mutta klitoris ilman seksiä – sitä ei tohdi edes ajatella.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja