Kiusallinen vaiva – ehkäise suonikohjujen syntymistä

Pysy liikkeessä, vältä ylipainoa ja pukeudu mukavasti, jos haluat ehkäistä suonikohjujen syntymistä. Tukisukista voi olla apua, jos jalkasi tuppaavat turpoamaan.

Suonikohjut ovat kohonneesta laskimopaineesta johtuvia laskimoiden laajentumia, joista kärsivät niin naiset kuin miehetkin. Arviot suonikohjujen yleisyydestä vaihtelevat, mutta aikuisista noin 30–40 prosentilla on pintalaskimoiden vajaatoimintaa, ja jopa 80 prosentilla esiintyy iän myötä ihonalaisia laskimolaajentumia.

Jos sääret turpoavat päivittäin eikä hoitosukista ole apua, on syytä hakeutua hoitoon.

Tärkeimmät tavat ehkäistä suonikohjujen syntymistä:

Vältä ylipainoa

Ylipainoiset kärsivät normaalipainoisia useammin suonikohjuista. Ylipaino ja suonikohjut taas voivat yhdessä lisätä veritulpan riskiä.

Liiku

Oireita voi ehkäistä liikkumalla. Jo kevyt kävelylenkki tehostaa jalkojen lihastoimintaa, mikä puolestaan laittaa nesteet liikkeelle. Jalkojen lihaksia kannattaa muutenkin vahvistaa, sillä suonikohjut viihtyvät parhaiten heikoissa jaloissa. Seisomista tulee välttää ja istuessa jalat voi nostaa koholle.

Pukeudu mukavasti

Liian kireät housut heikentävät jalkojen verenkiertoa, joten suonikohjuja pelkäävän tulisi pukeutua väljiin vaatteisiin. Hyvät kengät ovat myös avainasemassa, koska myös korkeat korot tai liian tiukka lesti heikentävät jalkojen verenkiertoa.

Jos sinulla on taipumusta jalkojen turpoamiseen, tukisukista voi olla apua.

Kokeile myös näitä keinoja suonikohjujen ehkäisemiseksi:

Terveellinen ruokavalio ehkäisee suonikohjuja. Monipuolinen ja kuitupitoinen ruokavalio auttaa pitämään painon kurissa, jolloin ylipainosta aiheutuvien suonikohjujen riski pienenee.

Kylmä-kuuma-hoito tekee hyvää jaloille. Kääri jalat lämpimään kosteaan pyyhkeeseen muutamaksi minuutiksi ja vaihda kääre sitten kylmään. Tämä estää suonikohjujen kasvamista.

Hiero suonikohjuja. Vältä rajuja otteita, joitteivat suonikohjut vaurioidu entisestään.

Liikuttele jalkoja ja vaihda asentoa. Tämä laittaa veren kiertämään.

Nuku jalat koholla. Laita patjan alle tyyny tai kohota jalkopäätyä vaikka puhelinluettelon avulla.

Lue myös:

    Uusimmat