Kissat kyllä ymmärtävät nimensä – lemmikki ei reagoi kutsuun yksinkertaisesta syystä

1:50
Tiedätkö, miksi kissa kehrää?

Kissoilla on maine omapäisinä ja varautuneina lemmikkeinä. Käsitys saa vahvistusta japanilaistutkimuksesta, joka paljasti, että kesykissat kykenevät tunnistamaan nimensä. Jos siis lemmikki ei reagoi kutsuunsa, syynä lienee ymmärtämättömyyttä ennemmin puhdas välinpitämättömyys.

Kissat kykenevät erottamaan nimensä sattumanvaraisista äänistä, osoittaa Scientific Reports -julkaisussa ilmestynyt Sophia-yliopiston tutkimus. Mikäli siis kehräävä lemmikki ei tunnu korvaansa letkauttavan kutsumiselleen, on syy mitä ilmeisimmin se, ettei sitä vain yksinkertaisesti kiinnosta viettää aikaansa omistajansa kanssa.

– Kissat eivät ole kehittyneet vastaamaan ihmisten vihjeisiin. Ne kommunikoivat ihmisten kanssa, jos haluavat. Sellainen kissa on, sanoo tutkimusta johtanut evoluutiopsykologi Atsuka Saito New Scientist -tiedesivustolle.

Kotikissat tunnistivat nimensä – kissakahviloissa tapahtui sekaannuksia

Päästäkseen selville kissojen ymmärryksen tasosta, tutkijat tekivät lukuisia testejä kotikissoilla sekä kissakahviloissa elävillä kissoilla. Yhteensä kissoja oli tutkimuksessa 78.

Tutkijat valitsivat äänteitä, jotka kuulostivat karkeasti samoilta kuin kissojen nimet. Äänteet nauhoitettiin niin kissojen omistajien kuin kissoille tuntemattomien ihmisten lausumina. Tutkijat soittivat äänteet kissoille 15 sekunnin välein. Viimeisenä nauhalta tuli kissalle annettu nimi.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Riippumatta lausujasta suurin osa kotikissoista reagoi omaan nimensä jollain kissamaisella tavalla. Ne saattoivat kääntää päätään, liikuttaa korviaan, heiluttaa häntäänsä tai maukua nimensä kuullessaan. Kotikissat näyttivät tunnistavan nimensä myös samankaltaiselta kuulostavista sanoista.

Jos siis kotikissa ei reagoi nimensä kutsumiseen, sitä ei mitä todennäköisimmin vain kiinnosta ihmisen seura.

Kissakahviloissa elävät kissat puolestaan eivät tunnistaneet omia nimiään muiden samassa kahvilassa elävien kissojen nimistä. Asia saattaa selittyä elinympäristöllä, jossa kissat kuulevat ihmisten kutsuvan kissoja monilla eri nimillä, jolloin oman nimen erottaminen muiden kissojen nimistä tulee hankalammaksi. Kahviloissa elävät kissat kuitenkin tunnistivat nimensä muista äänteistä.

Hyötyä kissanomistajille?

Voi kuitenkin olla, että kissan reagointi nimeensä ei ole merkki kissan kyvystä tunnistaa siitä itsensä, huomauttaa yhdysvaltalainen uutissivusto CNN. On mahdollista, että kissa ajattelee nimensä lausumisen kertovan myös jostain erityisestä asiasta, joka ei liity kissan yksilöimiseen. Kissat saattavat esimerkiksi ajatella nimensä viittaavan ruokaan, silittämiseen tai leikittämiseen.

Japanilaistutkijat kuitenkin uskovat löydöksensä voivan jonain päivänä auttaa kesykissojen elämänlaadun parantamisessa. Kissojen tunnistamiskyvyn hyödyntäminen voisi esimerkiksi auttaa lemmikkejä tunnistamaan paremmin vaaralliset esineet tai paikat, kun ihminen käyttäisi erityisiä äänteitä kissan kohdatessa vaaranpaikan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja