Mainos

Kissa-hiiri-leikkiä graffitiseinällä: Vantaa maalasi pomojen irvailun piiloon, myös uusi maalaus tuhottiin

0:31

Vantaalaisvaikuttajien rahankäyttöä kritisoiva graffiti peitettiin Vantaan kaupungin toimesta. Seinää hallinnoivan Myyrmäki-liikkeen mukaan graffitin peittäminen lipsui sensuurin puolelle. 

Myyrmäen kohutussa graffitissa oli esitettynä kolmen vantaalaisvaikuttajan kasvot yhdessä Hävetkää! ja Kiitos Vantaan urheilupomot! -tekstien kanssa.

– Meidän näkemyksemme mukaan tässä ei ollut kyse henkilöön käyvästä kritiikistä eikä siinä syytetty ketään rikoksesta, Petteri Niskanen Myyrmäki-liikkeestä sanoo.

– Tässä käytiin yhteiskunnallista keskustelua, joskin hyvin piikikkäällä tavalla.

Graffitissa esitetyt Erkki Salo, Seppo Nurmi ja Heikki Heinimäki joutuivat kritiikin kohteiksi, kun Vantaan Sanomat sai käsiinsä Myyrmäen Urheilupuisto Oy:ta koskevan raportin, josta ilmeni kaupungin yhtiön varojen asiattoman käytön. Urheilujunioreiden perheiltä pääasiassa rahansa saavan yhtiön varoja oli käytetty muun muassa alkoholipitoisiin ravintolatarjoiluihin, kalliisiin matkoihin ja itselle myönnettyihin palkankorotuksiin.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen määräsi kaupungin yhtiöitä tarkastettavaksi sen jälkeen, kun MTV Uutiset oli paljastanut epäselvyyksiä kaupungin sähkötyöhankinnoissa. Sittemmin Myyrmäen Urheilupuiston epäselvyydet ovat edenneet poliisitutkintaan ja silloisen toimitusjohtajan Erkki Salon osalta syyteharkintaan. MTV Uutiset kertoi asiasta viime viikolla.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Kaupunki yritti peittää teoksen

Myyr York -nimellä tunnettu graffiti- ja taideseinä Myyrmäessä on Vantaan kaupungin julkiselle graffititaiteelle osoittama paikka. Seinä sijaitsee kaupungin tontilla, mutta sen ylläpito on siirretty alueella toimivalle Myyrmäki-liikkeelle. Liike muun muassa valvoo sitä, että seinälle ei ilmesty asiattomia töitä.

Vantaan kaupungin aiheesta julkaiseman tiedotteen mukaan kaupunki katsoi teoksen loukkaavaksi, koska ”maalauksessa oli nimetty yksittäisiä henkilöitä osalliseksi asiaan, joka on jätetty poliisin tutkittavaksi.”

Tästä johtuen graffiti peitettiin valkoisella maalilla. Kaupungin epäonneksi peittämiseen käytetty maali oli vesiliukoista, jolloin se oli eiliseen iltaan mennessä huuhtoutunut kokonaan pois paljastaen teoksen jälleen. Alkuperäistä teosta oli myös käyty korjaamassa.

Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana seinästä oli kuitenkin poistettu ne osat, joissa oli kuvattuna vantaalaisvaikuttajien kasvokuvat.


Jos kuva ei näy, katso se täältä


Jos kuva ei näy, katso se täältä

Teoksen peittämien sensuuria

Myyrmäki-liikkeen Niskanen epäilee, että graffitin poiston takana on saattanut vaikuttaa kyseisten henkilöiden toive. Vielä ei ole tiedossa, kenen toimesta graffitiseinän vaneripalat on poistettu. Keskiviikkopäivänä puuttuvat palat oli jo korvattu uusilla vaneripaloilla.

Niskanen sanoisi kaupungin lipsuneen graffitin peittämisyrityksessä sensuurin puolelle.

– Silloin kun ilmaisunvapautta rajoitetaan, niin tuota termiä siitä käytetään. Eli kyllä (se oli sensuuria).

Niskanen kertoo, että seinä on verrattavissa lehtien pilapiirroksiin. Jos yleiset journalistiset kriteerit täyttyvät, voi asian vapaasti julkaista – mediassa tai graffitiseinällä.

– Kaupungin näkemys on ollut toisenlainen.

Kaupunki ei halua kommentoida

Vantaan kaupunki ei keskiviikkona halunnut kommentoida aihetta enempää MTV Uutisille. Kaupungin toimittamassa tiedotteessa todetaan, että graffiti on poistettu sen loukkaavuuden ja yksittäisiin henkilöihin kohdistuvan syyttelyn vuoksi.

– Maalaus sai runsaasti huomiota ja kritiikki täytti tehtävänsä. Vantaan kaupunki haluaa kuitenkin jättää tutkinnan poliisille, syytteen syyttäjälle ja mahdolliset tuomiot tuomioistuimelle. Julkinen häpäisy ei edistä asian käsittelyä, toteaa kaupunginjohtaja Kari Nenonen tiedotteessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.