Kirsikoista paljastui yllättävä terveysvaikutus

Tuoreen tutkimuksen mukaan kirsikoiden syönti voi vähentää huomattavasti riskiä saada kihdin aiheuttamia kivuliaita kohtauksia

Tutkimukseen osallistuneiden kihtipotilaiden kohtaukset vähenivät jopa 35 prosenttia jo kahden päivän kirsikkakuurin jälkeen. Potilaat olivat syöneet kirsikoita kahden päivän aikana noin kolme annosta, eli noin 30 kirsikkaa. Jo aiemmat tutkimukset ovat osoitaneet kirsikoiden kemikaalien vähentävän tehokkaasti veren virtsahappojen määrää.

Kun kirsikoiden saanti yhdistettiin tutkimuksissa virtsahappojen määrää alentavaan lääkitykseen, vähenivät kihtikohtaukset jopa 75 prosenttia. Tutkimustuloksista raportoitiin kansainvälisessä Niveltulehdus & Reumatisti -julkaisussa.

Kihti on aineenvaihdunnan häiriö, jossa virtsahapon suoloja eli uraatteja kertyy vereen. Virtsahappo puolestaan on ihmisen puriiniaineenvaihdunnan lopputuote. Elimistö tuottaa puriinia itse ja sitä saadaan myös ruoasta ja juomasta. Puriinia on runsaasti muun muassa oluessa, joten sitä ei suositella kihtipotilaille. Kiellettyjen ruokien listaan kuuluvat myös tietyt kalat, simpukat, sisäelimet ja hiiva.

Kirsikka tehokkaampi päänsärkylääke kuin aspiriini?

Aiemmissa tutkimuksissa on todistettu kirsikoilla olevan myös muita terveysvaikutuksia. Kirsikat ovat ensinnäkin mainioita C-vitamiinin ja kaliumin lähteitä. Sen lisäksi kirsikasta löytyy runsaasi mineraaleja.

Michiganin yliopiston tutkimusten mukaan kirsikoiden sisältämät antosyaanit, jotka antavat kirsikalle punaisen värin voivat auttaa kivunlievityksessä tehokkaammin kuin esimerkiksi aspiriini. Tutkimuksen johtajan, professori Muralee G. Nairin mukaan 20 hapanta kirsikkaa voi lievittää tulehdusta särkylääkkeen lailla.

– Kirsikat ovat yhtä tehokkaita tai jopa tehokkaampia särkyyn kuin ibuprofeenit ja jotkut muut tulehduskipulääkkeet, professori Nair totesi.

Kirsikasta tehty mehu voi sen sijaan olla hyödyllistä erityisesti urheilijoille. Tutkimusten mukaan happaman kirsikkamehun juominen urheilusuorituksen jälkeen voi helpottaa palautumista. Kirsikkamehun kerrotaan myös lievittävän lihasvaurioita ja –kipuja.

Kokeile kirsikkareseptejä:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja