Mainos

Kirkot ovat valtava aarrekammio - varkaita ennenkin liikkeellä

Suomen kirkoissa on mittaamattoman arvokas kansallinen kulttuuriomaisuus. Esimerkiksi Turun tuomiokirkon keskiaikainen esineistö on pohjoismaisittain ainutlaatuista ja Uspenskin katedraali Helsingissä on täynnä vanhoja ikoneja ja hopeisia käsitöitä. Uspenskin katedraalista on varastettu aikaisemminkin arvokas ikoni. Kuitenkin kirkkojen turvajärjestelyjen taso on vielä hyvin kirjava.

MTV3:n 45min-ohjelman toimittaja Marja Juonala selvitti toukokuussa 2008 laajasti kirkkoaarteiden varastamista ja suojaamista.

Uspenskin katedraalista varastettiin vuonna 2007 keskellä päivää Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni. Varas liikkui väen paljoudessa. Jalokivin ja hopeavaipoin koristellun ikonin rahallinen arvo on parikymmentä tuhatta euroa. Poliisi tutki varkautta, mutta ikonia ei löytynyt. Varkauden jälkeen Helsingin ortodoksinen seurakunta on panostanut turvajärjestelyihin.

Luterilaisen kirkon kansallispyhäkössä Turun tuomiokirkossa on museotason valvonta.

-Vanhat esineet ovat esillä kirkon museossa, käytössä olevia arvioesineitä säilytetään murtosuojatussa holvissa, kertoi intendentti Riikka Kaisti Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä 45min-ohjelmalle tuolloin.

Viime vuosina Turun tuomiokirkko on välttynyt varkauksilta .

Kirkkoihin kohdistuneista varkauksista ei ole tarkkaa tietoa. Kirkkohallitus on tukenut seurakuntia kirkkojen valvonnan parantamisessa.

(MTV3)

TOIMITTAJA MARJA JUONALAN RAPORTTI KIRKKOAARTEISTA 7.5.2008

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.