Kirjolohista löydetty tarttuvaa kalatautia ahvenanmaalaisella kalanviljelylaitoksella – kalastajille desinfiointikehotus

Ruokavirasto tiedottaa, että ahvenanmaalaiselta kalanviljelylaitoksen kirjolohista on löytynyt IHN-virusta.

Ahvenanmaalaisen kalanviljelylaitoksen kirjolohista on Ruokaviraston tiedotteen mukaan löytynyt IHN-virusta. Virus aiheuttaa verta muodostavan kudoksen kuoliotautia.

Tartunta on peräisin tanskalaisilta kalanviljelylaitoksilta. Niistä on kevään aikana toimitettu kaloja Ahvenanmaalle jatkokasvatettavaksi kahteen pitopaikkaan. IHN-tartunta varmistui toisesta laitoksesta Ruokavirastoon toimitetuista näytteistä. Toisen laitoksen näytteet ovat tutkittavina.

Ruokavirasto kertoo perustavansa taudin löytöpaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen, jonka alueella rajoitetaan kalasiirtoja. 

Ei leviä ihmisiin – kalastajia kehotetaan desinfioimaan kalastusvälineensä

IHN-tauti on vakava kalatauti, joka voi tarttua kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin ja haukiin. Se leviää sairaiden kalojen, oireettomien kantajien ja ympäristön välityksellä. Alueella voi kalastaa normaalisti, mutta kalastajia kehotetaan kuitenkin huolehtimaan kalastusvälineiden desinfioinnista.

IHN-tautiin ei ole olemassa lääkettä, eikä Euroopassa ole käytössä rokotetta. Tauti ei kuitenkaan tartu ihmisiin tai lemmikkeihin, ja kalaa voi syödä normaalisti.

Tautia todettiin Suomessa ensimmäistä kertaa talvella 2017–2018, jolloin löydös johti mittaviin, kalliisiin ja pitkällisiin viranomaistoimiin. Suuri määrä kaloja lopetettiin ja pitopaikkoja saneerattiin. 

Tartunnan levinneisyyttä Tanskassa selvitetään edelleen, ja toistaiseksi Ruokavirasto kehottaa kalankasvattajia pidättäytymään tuomasta eläviä viljelykaloja Tanskasta taudin leviämisriskin vuoksi. 

Katso video veden alta – näin lohi nappaa syöttiin kiinni:

Lähde: Ruokavirasto

Lue myös:

    Uusimmat