Kirjoittiko Jori Lehterä itsensä ulos MM-kisoista? "Papparainen nuorten poikien kanssa" – tätä pelaajaa Jukka Jalonen toivonee NHL:stä hartaimmin

7:45
Suomi kärsi turnauksen päätösottelussa Ruotsille 1-5-tappion.

Euro Hockey Tour tarjoaa Leijonille ja päävalmentaja Jukka Jaloselle neljän turnauksen mittaisen mahdollisuuden tutkia uusia pelaajia ja pelitavallisia kehityskohteita ennen kevään MM-kisoja. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen näkee maajoukkueen peruspelaamisen olevan kunnossa, mutta viime keväänä MM-kultaan johtanut kilpailuetu saattaa olla menetetty.

Yksittäisillä turnauksilla tai tuloksilla ei Euro Hockey Tourilla ole isossa kuvassa merkitystä, vaikka voittaminen kiinnostaa ammattilaisia aina. 

– Nyt näkyi, että Jalonen esikuntineen pyörittää laajaa pelaajarinkiä. Kun puolustuspelaamisessa tulee merkkaus- ja kommunikaatiovirheitä, se on usein merkki siitä, että pelaa tasolla, jossa joutuu vähän pinnistelemään. Se on myös merkki rutiinin puutteesta, Sihvonen summasi Ruotsin turnauksen antia.

– Suomikiekko ei häviä siinä mitään, että saadaan informaatiota pelaajista. Valmentajat ovat tällaisen jälkeen vähän normaalia kiukkuisempia. Joidenkin pelaajien kohdalle saattaa tulla merkintä, ettei ole vielä valmiutta pelata tällä tasolla.

Vaisu Lehterä

Sihvosen mukaan Ruotsin Euro Hockey Tour -turnaus ei nostanut uusia nimiä taistelemaan paikasta MM-kisajoukkueessa. Etukäteen puhutuimman yksilön Jori Lehterän pelillinen anti jäi turnauksessa vajaaksi.

– Lehterästä ei saatu pelillisiä lisänäyttöjä. Jotain tuttua ja näppärää toisinaan näkyi, mutta muuten hän vaikutti hieman papparaiselta nuorten poikien kanssa. Hänen piikkiinsä joukkueen suorittamista ei tietenkään voida laittaa, mutta melkeinpä hän kirjoitti itsensä ulos kisakoneesta, Sihvonen näkee.

– Kolmos- ja nelossentterin rooliin hänellä ei ole oikein käyttöä ja ykkös- ja kakkossentteriksi ei ihan riitä, Sihvonen summasi SKA-tähden tilanteen.

Ruotsin turnaus oli Euro Hockey Tour -kokonaisuuden kolmas tällä kaudella. Sihvonen uskoo Jalosen ja valmennusjohdon näkevän niin hyvien kuin huonojenkin tulosten taakse.

– Peruspelaaminen on saletisti erittäin hyvää. Kuten aiempiinkin turnauksiin, myös tähän sisääntulo ensimmäiseen otteluun oli hieno. Se on sitä suomalaisen jääkiekon kollektiivista tietoisuutta, miten asioita tehdään.

Vastaus ongelmaan NHL:stä?

Jukka Jalosen pelikirjaan kuului viime kevään MM-menestyksessä ainutlaatuinen ulottuvuus toisten erien pelaamisessa. Suomelle oli tuolloin ominaista kääntää peliä muita eriä hanakammin pystyyn.

Toisessa erässä jouduttiin toisinaan myös hidastamaan ja rytmittämään, mutta pääasiassa Leijonat hyökkäsi ja puolusti niin sanotusti yhtä rytmiä käyttäen. Maajoukkueen valmennusjohtoon kuuluva Antti Pennanen viljeli samaa Suomen mestaruuteen päättyneessä HPK:n kultakeväässä.

– Vastustajat tietävät nyt tämän. Hallinnan tunnetta toisissa erissä ollaan menetetty. Toisen erän lätkää ei Ruotsia vastaan Suomelta nähty, sillä vastustaja pelasi niin tiivistä viisikkopeliä. Ruotsi on luopunut siitä, että he joutuvat luistelamaan omat tyhmänpitkät etäisyytensä kiinni.

Sihvonen ei usko, että Jalonen valmennustiimeineen voi rakentaa Sveitsin MM-kisoihin tässä vaiheessa uutta pelitavallista yllätystä.

– Nyt ratkaiseva tekijä saadaan - tai ei saada - NHL:stä tulevien innostuneiden laatupelaajien myötä. Mitään uutta kania ei ole vedettävissä hatusta. Toinen erä on mahdollisesti pelattava Sveitsissä tiiviimmällä viisikolla kuin viime keväänä Slovakiassa.

Leijonat ei tunnetusti voi laskea NHL-pelaajien varaan mitään. Jalosen silmissä NHL-status ei tee autuaaksi, mutta tietyt nimet löytyvät toivelistalta varmasti.

– Maestro Sebastian Aho olisi se ihan ykkönen. Jaloselle kävisi myös vanha tuttu nuorten maailmanmestari Patrik Laine, Sihvonen hymyilee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja