Kirjeenvaihtajan kommentti: Comey voi kaataa Trumpin ja Putin tarjoutuu apuun – katsotte elämänne tositv:tä

Viimeiset kaksi päivää ovat olleet jopa paljon tekevälle Donald Trumpille mieleenpainuvat. Ensin Trump myönsi paljastaneensa tahallaan arkaluontoisia tietoja venäläisille.

3:03

Ja alle vuorokausi myöhemmin Trumpin väitettiin painostaneen FBI:n johtajaa Venäjän tutkinnassa. Trumpilla on nyt presidenttikautensa tukalimmat paikat eikä hikoilua auta se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tarjoutui avuksi.

New York Times -lehden lähteiden mukaan helmikuussa Trump ylitti rajan, joka sai FBI:n entisen johtajan James Comeyn pitämään tarkkaa päiväkirjaa. Lehdelle puhuneiden lähteiden mukaan Comeyn muistiossa kuvataan tarkkaan erityisesti helmikuun 14. päivä. Comey oli Trumpin luona Valkoisessa talossa ja hieman yllättäen Trump pyysi huoneessa olleita varapresidentti Mike Penceä ja oikeusministeri Jeff Sessionsia poistumaan. Kun Trump ja Comey jäivät kahdestaan, Trump muistion mukaan sanoi:

– Toivon, että jätät tämän asian.

”Asialla” Trump tarkoitti ilmeisesti FBI:n tutkintaa hänen entiseen kansallisen turvallisuuden neuvonantajaansa Michael Flynniin liittyen. Flynn joutui eroamaan valehdeltuaan yhteydenpidosta venäläisten kanssa. Flynn ei ole ainoa Venäjään liittyvien sotkujen vuoksi eronnut, ja Trumpin omaa kampanjaväkeä on mahdollisten Venäjä-kytkösten vuoksi FBI:n tutkinnan kohteena.

Comeyn kollegoiden mukaan FBI:n johtajan muistio on kaksi sivua pitkä ja sisältää paljon yksityiskohtia. Valkoinen talo kiistää, että mitään painostusta olisi tapahtunut.

Trump kuitenkin uhkaili Comeyta puhumasta mitään julkisesti Twitterissä jo viisi päivää sitten. Silloin Trump sanoi, että hänellä on nauhoja, ja Comeyn pitää olla varovainen suunsa kanssa. Poliitikot ovat pyytäneet Trumpilta nauhoja kuultavaksi, mutta ainakin vielä ne ovat (jos niitä on) pysyneet piirongin laatikossa. Asiantuntijat varoittavat, että jos Comeyn muistio pitää paikkansa, Trump olisi käyttänyt virka-asemaansa väärin ja vieraillut lain pimeällä puolella.

Sen tietävät myös Trumpin republikaanit. Republikaanisenaattori John McCain kuvasi itse Trumpin skandaaleilla olevan jo Watergaten mittasuhteet. Kohua ei rauhoittanut se, että Putin tarjoutui antamaan Kremlin nauhoja Valkoisen talon tapaamisesta Trumpin tueksi. Demokraatti Adam Schiffin mukaan Putinin esiin astuminen antaa ehkä puuttuvan palasen tärkeässä palapelissä.

– Ehkä viimeisin henkilö, jonka Trump tarvitsee nousevan hänen puolestaan on Vladimir Putin, Schiff sanoo.

Trumpin tukijat syyttävät mediaa ajojahdista ja on totta, että liberaalimpi Amerikka toivoo Trumpin menettävän valtansa. Demokraatit ja moni republikaani vaativat nyt Comeyta kuultavaksi ja muistioita muidenkin nähtäväksi. Jos Comey puhui totta ja muistiot näkevät päivänvalon, se voi olla Trumpille kohtalokasta.

Trump on kuitenkin tottunut draamaan ja hänellä voi olla omat ässät hihassaan. Silti en voinut olla huomaamatta pientä muutosta hänen aamuisessa habituksessaan. Kun Trump poistui Valkoisesta talosta, hän ei nostanut peukaloa ylöspäin valokuvaajille kuten tavallisesti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja