Kirjailija Lirio Abbate kirjoitti mafian naisista: Tietoisuuden kasvattaminen säästää ihmishenkiä

Lirio Abbate kirjoitti kirjan mafian naisista, koska uskoo naisten omaavan ainutlaatuista voimaa. – Naiset ovat alkaneet kapinoida, alkaneet yhteistyöhön oikeuslaitoksen kanssa. Siitä syystä heitä täytyy auttaa, heidän tarinansa täytyy saada julkisuuteen niin, että se voi toimia esimerkkinä muille samassa tilanteessa oleville naisille.

Kirjailija Lirio Abbate on elänyt poliisin suojeluksessa vuodesta 2007. Kysyttäessä, kannattiko kirjoittaa kirja italialaisen mafian naisista, mies heittää yllättäen vitsin omasta tilanteestaan: kyllä poliisin suojassa kannattaa elää – elämähän on kallisarvoista!

Pian Abbate kuitenkin vakavoituu.

– Vakavasti puhuen, on se sen arvoista. Jos on niin, että nämä rikolliset jopa uhkaavat lehtimiehen henkeä, se tarkoittaa sitä, että lehtimies on suorittanut velvollisuutensa hyvin. Sen takia on tärkeää jatkaa samaa linjaa. On paljastettava organisoituneen rikollisuuden bisnekset, niistä on puhuttava yhä enemmän.

Abbaten teos Mafian Naiset kertoo mafiajärjestö 'Ndranghetasta. Se hallitsee Italian Calabriaa.

– Calabriassa, Etelä-iltaliassa on alueita, joilla naisväestö elää samanlaista elämää kuin elettiin joskus keskiajalla. Ja siitä johtuen näitä naisia täytyy auttaa ymmärtämään, että se elämä, jota he elävät, ei ole normaalia elämää tämän päivän Euroopassa. Ne, jotka ovat sen ymmärtäneet, ovat alkaneet kapinoida ja ovat alkaneet yhteistyöhön oikeuslaitoksen kanssa. Siitä syystä heitä täytyy auttaa, heidän tarinansa täytyy saada julkisuuteen niin, että se voi toimia esimerkkinä muille samassa tilanteessa oleville naisille.

Abbate valitsi naiset teoksensa keskiöön, koska uskoo heidän omaavan ainutlaatuista, omaa voimaa.

– Jos naiset ovat ryhtyneet kapinaan mafiaa vastaan, se on suuri uutinen ja meidän velvollisuutemme on rohkaista naisia tässä kapinoinnissa.

"On tärkeää, että ihmiset saavat tietää"

Kotimaassaan Abbate on tunnettu journalisti, joka on käsitellyt mafia koskettavia aiheita jo 15 vuoden ajan. Hän on kirjoittanut Italian suurimmista mafiaskandaaleista ja paljastanut työssään mafian tekemiä rikoksia.

Työn synnyttämä maine synnytti luottamuksen, jonka ansiosta ansiosta mafian naiset uskalsivat uskoutua hänelle. Henkilökohtaisten tapaamisten lisäksi teoksen sisältö pohjautuu oikeuden pöytäkirjoihin.

– Jos menet Calabriaan, pystyt tietyllä tavalla aistimaan eri tavalla tarinoiden todellisuuden siinä ilmapiirissä. Niiden kertominen on tärkeää, on tärkeää, että ihmiset saavat tietää näistä asioista.

Heille normaalia

Nuori, parikymppinen. Kenties 23-vuotias, jo kolmen lapsen äiti. Äiti, joka ei voi istua sohvalle vieraan miehen seuraan tai pukeutua trikoopaitaan ja farkkuihin, kuten suomalainen vastineensa. Sellaisia ovat mafian naiset.

– Näiden naisten täytyy varoa julkista esiintymistään, sillä heidän maineensa voi mennä pilalle. Yleensä he hyväksyvät tämän tyyppisen mielenlaadun, tavat ja tottumukset, sillä se on heille normaalia, se on tavallista, näin on aina ollut. Samoin kun on normaalia, että 14-vuotiaan tytön vanhemmat valitsevat tytölle aviomiehen. On normaalia, että 14–15-vuotiaina nämä naiset lähtevät pakomatkalle itseään paljon vanhemman miehen kanssa ja saavat heti lapsia. Heille on normaalia se, että heidän miehensä kuuluu mafiarikollisjärjestöön ja istuu usein vankilassa, Abbate kuvaa.

– He hyväksyvät mafian säännöt, joiden mukaan siinä tapauksessa, että he ovat uskottomia miehelleen, heidät murhataan, kun taas puolestaan aviomies saa pettää vaimoaan omien halujensa mukaan. Myös se on tavan mukaista, että sillä aikaa kun mies on vankilassa, vaimo hoitaa asioita rikollisklaanin nimiin: tuo viestejä, vie viestejä, muuta tällaista. Toisin sanoen hänestä tulee yhteistyökumppani, rikoskumppani.

"Jos näin ei käy, hänet eliminoidaan"

Giuseppina "Giusy" Pesce todisti aviomiestään ja sukuaan vastaan, mutta menetti samalla perheensä ja lapsensa. Angela Costantino sen sijaan katosi kesken ruoanlaiton – eikä häntä ole löydetty.

Jos mafiaa vastaan kapinoiva nainen toimii tarpeeksi nopeasti ja ehtii päästä valtion suojelukseen, hän säilyttää henkensä.

– Jos näin taas ei käy, hänet eliminoidaan. Murhan tarkoitus on estää muita naisia ryhtymästä samankaltaiseen toimintaan. Monia naisia on tapettu niin, että sen on annettu näyttää itsemurhalta. Naiselle on juotettu suolahappoa, joka polttaa sisuskalut ja tappaa. Se on esimerkkinä muille, jotta nainen ei rohkaise muita toimimaan samoin.

Abbate haluaisi teoksellaan kasvattaa tietoisuutta naisten elämästä Calabriassa. Hän toivoo, että tiedon levittäminen paitsi tukisi naisia, myös pelastaisi heitä.

– Tietoisuuden kasvaminen säästää ihmishenkiä. Ainakin toivon niin.

Kapinointi osoittaa, etteivät mafian säännöt voi kahlita naisia ikuisesti.

– Kun naiset saavat selville, millaista oikea rakkaus voi olla, he eivät enää pysty hyväksymään vanhaa elintapaansa. Ja nousevat kapinaan.


Lue myös:

Video: Mafian naiset -teos Huomenta Suomen uutisissa


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat