Mafiasta kirjoittanut tähtikirjailija: Olen tuhonnut elämäni

Italialainen Roberto Saviano on monen nuoren kirjailijan esikuva. Sellaiseen asemaan pääsy on kuitenkin vienyt häneltä mahdollisuuden vapauteen.

Vuonna 1979 syntynyt Saviano oli 26-vuotias julkaistessaan Napolin mafiasta kertovan menestyskirjan Gomorran. Kirjaa on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa.

Kyse on ollut rohkean ihmisen menestystarinasta, mutta Saviano ei tunne itseään sankariksi tai totuuden puolestapuhujaksi – päinvastoin.

– Sivusta katsottuna työni voi vaikuttaa kunniakkaalta, mutta olen tuhonnut oman ja ympärilläni olevien elämän etsiessäni totuutta. Ehkä tekisin vieläkin saman, mutta varovaisemmin. Olen kuitenkin ollut kunnianhimoinen ja pilannut elämäni, Saviano totesi espanjalaiselle El País -sanomalehdelle.

Tappouhkauksia ja syytöksiä

Napolin mafia on uhannut kirjailijaa kuolemalla, minkä vuoksi Savianolla on jatkuvasti ympärillään suojelijoita.

El País haastatteli Savianoa eräässä roomalaisessa hotellissa tämän henkivartijoiden katsellessa vierestä.

–Minulla on pakkomielle. Sen jälkeen kun tutustuin mafian historiaan, en ole voinut päästää siitä irti. Tiesin, että jatkaessani aiheen seuraamista elämäni huononisi. Enkä puhu vain uhkauksista: suurin osa ihmisistä, joista olen kirjoittanut, syyttää minua herjauksista.

Savianon mukaan hänen on täytynyt toisinaan turvautua mielialalääkkeisiin.

– En voi liikkua minnekään pyytämättä lupaa, minun täytyy tavata rakastamiani ihmisiä salaa. Välillä kysyn itseltäni, joudunko lopulta mielisairaalaan.

Kirjailija toteaa, ettei hänen työnsä ole ollut kaikkien vastoinkäymisten arvoista.

– Sanon sen suoraan: ei ole järkeä luopua omasta onnellisuudesta jonkun paremmalta kuulostavan tavoitteen vuoksi.

Savianon uusin teos CeroCeroCero on noin 500-sivuinen kuvaus Atlantin molemmilla puolilla käytävästä kokaiinibisneksestä.

– Omistan kirjan kaikille vartijoilleni. Ja niille kymmenille tuhansille tunneille, joita olemme viettäneet ja tulemme viettämään yhdessä.

Lue myös:

    Uusimmat