Kirjailija lähetyksessä: Suomalaiset selviäisivät pula-ajasta tänäkin päivänä

Kirjailija Kai Linnilä vei Studio55.fi-katsojat tänään aikamatkalle 1940-luvun pulavuosiin. Solidaarisuus ja toisten huomioon ottaminen olivat tärkeässä osassa suomalaisten selviytymisessä. Linnilä uskoo, että vielä tänä päivänäkin suomalaiset pystyisivät pitämään toisistaan huolta.

Kirjailija Kai Linnilä on perehtynyt sota-ajan elintarvikehuoltoon teoksessaan Kotirintama kestää. Teos pohjautuu kansanhuoltoministeriössä työskennelleen Untamo Utrion päiväkirjamerkintöihin.

– Elämme tällä hetkellä yltäkylläisyydessä. Tänään kirjoitettiin lehdessä, että hevoset kärsivät liikalihavuudesta. Eilen kerrottiin, että jopa Naurusaarten alkuasukkaat ovat liian lihavia, Kai Linnilä totesi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Halusin kertoa, millaista oli silloin, kun kansakunta oli hädässä. Silloin olimme pulassa ja puutteessa, ja kansanhuoltoministeriö yritti tasata tätä puutetta tasa-arvoisesti kaikkien kansalaisten kesken.

Laki piti ihmiset yhdessä

Työvelvollisuuslaki edellytti jokaisen siviilin osallistumista yhteisiin ponnistuksiin. Kansakunta järjesti suuria ponnistuksia eri puolilla maata. Kaupunkilaiset naiset matkustivat maaseudulle auttamaan maataloustöissä, kun kaikki miehet olivat rintamalla.

– Kaupunkilaiset joutuivat täysin toisenlaisiin töihin kuin mihin olivat tottuneet. Koska ei ollut mahdollisuutta työvaatteisiin, niin monissa vanhoissa valokuvissa näkyy kaupunkilaisnaisia piikkikoroissa perunapellolla, kertoi Linnilä.

– Maalaiset suhtautuivat kummastellen kaupunkilaisotuksiin, jotka eivät osanneet eivätkä jaksaneet tehdä työtä. Mutta heidän apunsa oli tarpeen tässä ponnistuksessa.

Suomalaisissa on henkistä vahvuutta

Linnilä tuumasi lähetyksessä, että vaikka ajat ovat muuttuneet, suomalaiset pystyisivät edelleen ponnistelemaan yhteisen hyvinvoinnin puolesta.

– Elintasomme on tietenkin erilainen kuin mitä se oli 1930-luvun lopulla. On muistettava, että suomalaiset olivat silloinkin tottuneet melkoiseen yltäkylläisyyteen, ja sodan syttyminen oli valtava takaisku ja yllätys. Uskon, että tarvittaessa suomalaiset selviäisivät henkisesti uudelleen tällaisesta takaiskusta.

– Toistensa huomioonottaminen, sisäinen solidaarisuus ja tietoisuus yhteisestä päämäärästä auttavat minkä tahansa ryhmän pelastumaan.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Kai Linnilä kertoi Suomen pula-ajasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja