Kirja: Muslimiyhteisö hylkää ja vainoaa kristityksi kääntyneitä – Migri: Turvapaikkapäätös voidaan peruuttaa, jos palaa muslimiksi

Miksi kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita vainotaan Suomessa? 6:55

Kristityksi kääntyminen saattaa vaikuttaa turvapaikkapäätökseen tapauskohtaisesti. Jos lähtömaassa vainotaan kristittyjä, se voi olla peruste turvapaikan myöntämiseen. Kristityksi kääntyneet kohtaavat vainoa yhteisöltään myös Suomessa.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Tira Forssell kertoo Huomenta Suomessa, että muslimista kääntyminen kristityksi on tuttu ilmiö turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

– Kirkko tekee paljon töitä turvapaikanhakijoiden kanssa, joten varmasti osa kristinuskoon kääntyneistä on tosissaan, mutta meidän on aina selvitettävä kääntyneen hakijan motiivia. Yksi syy kääntymiseen voi olla myös peruste saada turvapaikka Suomesta, Forssell avaa.

Jos kristityksi kääntynyt turvapaikanhakija on vaarassa tulla vainotuksi kotimaassaan uskonnollisista syistä, se voi olla peruste turvapaikan myöntämiseen. Maahanmuuttovirasto pyrkii selvittämään hakuprosessin aikana, onko kristinuskoon kääntyminen tullut lähtömaassa viranomaisten tietoon.

Suomessakin muslimiyhteisö hylkää kääntyneen

Kristityksi kääntyvä turvapaikanhakija saattaa joutua Suomessakin yhteisönsä hylkäämäksi tai jopa pahoinpidellyksi, kertoo kristityiksi kääntyneistä turvapaikanhakijoista kirjoittanut Mari Turunen. Kääntyneet-kirjaansa varten Turunen on haastatellut 31 kristittyä turvapaikanhakijaa. 

– Haastattelemieni turvapaikanhakijoiden haastattelussa yhteistä oli hylkäämisen kokemus kääntymisen jälkeen. Sekä suomalainen muslimiyhteisö että turvapaikanhakijoiden yhteisö vastaanottokeskuksessa hylkäävät kristityksi kääntyneen. Omalle pojalle saatetaan todeta, että ”et ole enää poikani, älä ota enää koskaan minuun yhteyttä”. Kääntynyt saatetaan poistaa Facebookista ja yhteydenpito katkaistaan kokonaan.

Turusen mukaan kirjaa varten haastatelluista 31 turvapaikanhakijasta viisi oli tullut pahoinpidellyksi ja kaksi pakotettu avioeroon kääntymisen jälkeen.

– Vastaanottokeskuksissa kääntynyt jätetään ulkopuolelle, eikä hän saa esimerkiksi syödä enää muiden kanssa yhdessä, Turunen jatkaa.

Tira Forssell kertoo, että vastaanottokeskuksissa henkilökunta on velvoitettu puuttumaan Turusen mainitsemiin epäkohtiin. Äärimmäisissä tapauksissa kristityksi kääntynyt turvapaikanhakija voidaan siirtää toiseen vastaanottokeskukseen.

– Vastaanottokeskuksissa kristityksi kääntynyt saattaa kohdata kiusantekoa, koska muut turvapaikanhakijat epäilevät uskoon kääntyneen aitoutta. Saatetaan kokea katkeruutta hakuprosessista, koska kääntyminen voi antaa uuden syyn turvapaikan saamiselle. Kääntynyttä ei välttämättä uskota, koska muslimeille islamin kieltäminen on todella suuri askel, Forssell avaa.

Forssell kertoo, että mikäli muslimi kääntyy kristityksi ja saa turvapaikkapäätöksen, koska tulisi uskontonsa vuoksi yhteisönsä vainoamaksi, mutta päätöksen jälkeen kääntyy jälleen muslimiksi, turvapaikkapäätös voidaan peruuttaa.

– Periaatteessa näin voidaan tehdä, koska silloin häntä ei enää vainota kotimaassa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja