Mainos

Kirja-arvio: Suomalaiset liemessä Amerikassa

Mika Hentunen: Elossa Washingtonissa. Crime Time. 2018. 240 s.

Donald Trumpin Yhdysvallat ja epäilyttäviä suhteita Venäjälle?

Kun viemärin kannen alta löytyy mies henkitoreissaan parin kivenheiton päässä Valkoisesta talosta, Rocky Lee aavistelee, että hänen isänsäetsintämatka Yhdysvalloissa hankaloituu. Eikä viisumikaan ole enää iäisyyksiä voimassa.

Edellisen (ja ensimmäisen) dekkarinsa tavoin Hentunen liikkuu jouhevasti ja iskevästi maailmalla ja vallitsevassa maailmanpolitiikan ajankohdassa.

Nyt Yhdysvalloissa - takaumia lukuun ottamatta – Washingtonin politiikasta Louisianan luonnonmullistukseen ja Montanaan, jonka edustaja liittovaltion kongressissa, suomalaissukuinen poliitikko, hankkii itselleen ikävyyksiä kyseenalaisin kännykkäkuvin.

Vanhat ongelmienratkaisijat vauhdissa

Trumpin Yhdysvalloissa seikkailee aiemmasta tutut hahmot Rocky Lee ja Helmer Hukkanen.

Neuvostoliiton aikojen yhä vaivaaman vanhan suomalaispoliisin saa liikkeelle Suomesta rapakon taakse NHL:ssä ja Washingtonissa kiekkoilevan sukulaispojan vaikeudet. Kuka jahtasi häntä suurvallan navassa myöhäisillan kaduilla, ja sai autollaan törmäämään ehkä kohtalokkaasti jalankulkijaan. Kiekkolupaus lipesi paikalta.

Kiekkoilija Pepe Hukkasen myötä suomalaisia tai suomalaistaustaisia on Washingtonissa, ja tarinan edetessä yllättävissä paikoissa, kuin isonkin maan kansalaisia ikään.

Kansainvälisessä ympäristössä uivat kuin kalat vedessä myös taustoiltaan epäilyttävät toimittajat ja kansainväliset rikolliset.

Dystooppinen uhka leijuu

Kansien välissä kytkeytyvät kyberterrorismi, huumekauppa, opiaattien käytön turmiollisuus, vaurautta ja vaaroja tuottavat energiavarat, henkilökohtaiset vuosikymmenten kaunat, tämän päivän Yhdysvaltoja – kuin dystopiasta.

Tarina ei kuitenkaan ole nihilistinen (ihmisiä ei listitä kuin liukuhihnalla), ja Hentunen pyrkii tuomaan myös psykologisempaa tasoa, kun Rocky Lee etsii kadonnutta isäänsä.

Kerronta on ytimekästä ja iskee hyvin nykypäivän poliittiseen kulttuuriin. Henkilöhahmoja ja juonenlankoja on paljon, jopa runsaudenpulaan asti. Jotain karsimalla olisi jäänyt aineksia seuraavaan Hukkasen ja Leen toimeksiantoon, eikä se olisi heikentänyt lukukokemusta.

Kuitenkin vauhdikas dekkari Trumplandiasta, missä kaikki on mahdollista, ja sattumat vievät kiperien tilanteiden keskelle, FBI:n myötä ja ilman.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja