"Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat tytöt minne vain" – Helen Gurley Brownin 10 käskyä naisille

Helen Gurley Brown tunnettiin naisten seksuaalisen vapauden puolustajana ja Cosmopolitan-lehden äärimmäisen menestyneenä vastaavana päätoimittajana, joka kehotti naisia muun muassa harrastamaan seksiä ilolla, metsästämään itse onnensa ja olemaan kiltin tytön sijasta tuhmia.

Cosmopolitan-lehden entinen päätoimittaja ja naisten seksuaalisen vapauden sanansaattaja Helen Gurley Brown on jättänyt jälkensä jokaiseen naiseen, joka joskus kääntänyt naistenlehtien sivuja tai lukenut neuvoja miehen metsästykseen pilke silmäkulmassa.

Brown toimi Cosmopolitanin päätoimittajana 32 vuotta (1965–1997 ) ja nosti lehden levikin huimiin lukuihin – kiitos muun muassa rohkeiden ja provosoivien kansikuvien, naisille suunnattujen ohjenuorien, värikkäiden meikkimainoksien sekä Brownin Seksi ja sinkkutyttö -kolumnien. Mistäköhän suosittu Sinkkuelämää-sarja onkaan kummunnut?

Brownin kauttaaltaan vaaleanpunaiseksi sisustetussa toimistossa "Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat tytöt minne vain" -tyynyyn kirjailtu teksti oli muistutus siitä, että jokaisen naisen tulisi olla sinut sisäisen tuhman puolensa kanssa. Tämä legendaarinen letkautus on kuin onkin itse Helen Gurley Brownin suusta ja se elää edelleen.

1960-luvulla naisen asema oli erilainen, joten "HGB" oli myös uranuurtaja seksuaalisen vallankumouksen ja naisen aseman nimissä; hän korosti naisten seksuaalista vapautta lehdessä julkaistuilla neuvoilla ja roolimalleilla – hänen mukaansa nainen voisi saada kaiken, "rakkautta, seksiä ja rahaa". Brown julkaisi elämänsä aikana monen monta kirjaa, jotka käsittelivät juurikin rakkautta, seksiä ja työtä.

Helen Gurley Brown menehtyi 90-vuotiaana 13. elokuuta 2012, mutta hänen viestinsä naiseuden iloista ovat edelleen kuolemattomia – ja jokaisen naisen saavutettavissa.

Helen Gurley Brownin 10 käskyä:

1. Harrasta (ja rakasta!) seksiä

Aikana, jolloin naisten odotettiin menevän ensin naimisiin ennen kuin vällyjen väliin oli edes asiaa, Brown kyseenalaisti tämän ajattelumallin. Vuonna 1962 julkaistussa skandaalinmakuisessa naimattomille naisille suunnatussa Sex and the Single Girl -oppaassaan Brown kehotti sinkkunaisia harrastamaan seksiä ja nauttimaan elämästä: "Teoreettisesti ajateltuna 'kiltillä' sinkkunaisella ei ole seksielämää. Mitä hölynpölyä!"

2. Menesty urallasi

Rahaa, arvostusta, arvovaltaa – näitä ihanteita Brown painotti. 1960-luvulla uranainen oli harvinaisuus, koska tuolloin naisten keskuudessa keskityttiin siihen, mistä aviomiehen löytää ja miten mies pidettiin tyytyväisenä. Brown pisti moiselle ajattelutavalle pisteen. Hänen mukaan naisten ei tulisi pelätä uran hankkimista, sillä työ pystyi myös edustamaan onnea ja rakkautta: ja naisten kuului ennen kaikkea tavoitella onnea – ei pelkästään miestä. "Työ voi olla rakkautesi kohde, oma ilopillerisi, jonka kautta selvität kuka olet ja mihin kaikkeen kykenet."

3. Tee itsestäsi vastustamaton

"Et voi vain pönöttää kuin vuokaleivos ja pyytää ihmisiä tulemaan tykösi ja syömään sinut, jotta he huomaisivat miten makea ja hurmaava oletkaan." Brown kehottikin naisia panostamaan omaan viehätysvoimaansa. Cosmopolitan-lehti pursusikin (kuten myös nykyäänkin) neuvoja, miten naiset voisivat esimerkiksi lisätä viehätysvoimaansa miesmarkkinoilla.

4. Puhu suusi puhtaaksi – äläkä anteeksipyyntelevästi

Helen Gurley Brown oli sisukas nainen, eikä pelännyt sanoa mitä ajatteli. Kun esimerkiksi kriitikot vinkkasivat, etteivät seksikkäät viestit olleet feministisiä, Brown näpäytti takaisin: "Miten kukaan nainen voisi olla olematta feministi?" Vaikka monet väittävätkin, ettei Brown ollut feministi yrittäessään muun muassa neuvoa miten naisten tulisi miellyttää miestä, todellisuudessa hän piti itseään hartaana sellaisena. "Minua kritisoitiin feministisen liikkeen alkualkoina. Silloin ihmeteltiin, miksi miehiä kohtaan pitäisi olla kiltti, hehän ovat vihollisia. No, seksi on upeaa ja jos olet heteroseksuaali ja haluat miehen elämääsi, eikö silloin pidä olla hyvä heille? Ja niin he ovat sinullekin hyviä." Brown pohti CNN:n haastattelussa.

5. Rakasta vartaloasi

Cosmopolitan-lehtien kansia koristavat tänäkin päivänä rohkeat naiset. Brown otti naistenlehden tavaramerkiksi äärimmäisen rohkeat kaula-aukot ja seksikkäät poseeraukset ylistääkseen naisvartaloa. Hän myös kehotti kaikkia naisia olemaan ylpeä omista avuistaan, omasta vaginastaan sekä naiseudestaan.

6. Etsi itsellesi mies, joka osaa antaa takaisin samalla mitalla

Lähes 50 vuotta miehensä David Brownin kanssa naimisissa olleen Helenin mantrana toimi tämä sananparsi: "Sinun kannattaa täytyy miestä. Ja miehen pitää miellyttää sinua." Nainen on myös letkauttanut, että kaksikymmentä miehen tarjoamaa ravintolaillallista vastaa yhtä naisen valmistamaa koti-illallista.

7. Ota tila haltuusi ja käännä katseet

Helen Gurley Brown rakasti järjestää juhlia – lähes 80-vuotiaaksi asti. Kollegat ovat kertoneet Brownin olleen nainen, joka oli ensimmäisenä tanssilattialla keikuttamassa lanteitaan pienessä minihameessa ja verkkosukkahousuissa (yllätys, yllätys!) miesten piirittämänä.

8. Pidä hyviä ystäviä arvossa

Ystävien merkitys on naiselle kuin naiselle kullan arvoista. "Hyvät ystävät ovat tukenasi vaikeina aikoina, ja onnellisia puolestasi, kun menestyt."

9. Määrittele oma tyylisi

Menestykseen nousseen Helen Gurley Brownin tyyli oli aina huoliteltu: nainen suosi syviä kaula-aukkoja, äärimmäisen korkeita korkoja, eikä kaihtanut keinoja kaunistuakseen. 163-senttinen Brown myös piti yllä nuoruuden painonsa – vaivaiset 45 kiloa – vanhaksi rouvaksi asti, sillä hänen mielestään naisen tuli näyttää hyvältä vanhuuspäivilläänkin.

10. Nainen, voit saada kaiken!

"Seksiä, rahaa, arvostusta, miehiä, arvovaltaa, ura, lapsia, kenkiä.." Helen Gurley Brown painotti, että nainen voi saavuttaa kaiken, jos hän vain on valmis näkemään vaivaa sen eteen. "Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat tytöt minne vain."


Mikä Helen Gurley Brownin käskyistä on mielestäsi paras? Kommentoi!

Lähde: Cosmopolitan US (10/12), Cosmopolitan.fi, Helsingin Sanomien muistokirjoitus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja