Mainos

Kilpirauhasliitto kritisoi lääkäreitä: Sairaus kuitataan usein masennuksena

Kilpirauhasliitto moittii lääkäreiden suhtautuvan ylimalkaisesti kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnosointiin.

Suomen kilpirauhasliiton järjestöpäällikkö Asta Tirronen on tuohtunut siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet sekoitetaan usein masennukseen. Oireina vajaatoiminnassa ovat voimakas väsymys, lisääntynyt unentarve sekä masentuneisuus.

– En ymmärrä miksi niin helposti määrätään mielialalääkkeet, kun voisi helposti verikokeella testata onko kyseessä kilpirauhasen vajaatoiminta, sanoo Tirronen.

– Ainakin yhden tarinan viikossa kuulemme siitä, että potilasta on hoidettu vuosia masennuslääkkeille ennen kuin lääkäri on sanonut, että tutkitaanpa kilpirauhasarvot ja sitten on löytynytkin vajaatoiminta, sanoo Tirronen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan voi todeta verikokeilla.

– Verikoe ei maksa paljon, eli sen voisi ottaa nykyistä useammin.

Toisaalta kun kokeet on otettu, tuijottavat lääkärit sen jälkeen liian tiukasti viitearvoja, eivätkä pane painoa potilaan yleisvoinnille, sanoo Tirronen.

– Jos verikokeen viitearvot ovat suositusrajojen keskellä, ehkä asia onkin kilpirauhasen suhteen kunnossa, mutta jos arvot lähentelevät jompaa kumpaa reunaa, niin pitäisi katsoa potilaan yleisvointi. Jos oireet viittaavat kilpirauhasongelmiin, ja jos laboratorioarvot ovat vinksallaan, kannattaisi miettiä lääkityksen aloittamista, sanoo Tirronen.

Yli 200 000 sairastaa vajaatoimintaa

Sanomalehti Ilkka uutisoi tänään, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsii yli 230 000 suomalaista ja sairaus onkin nousemassa uudeksi kansantaudiksi.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilääkkeillä. Taudista ei voi parantua eli lääkitys on elinikäinen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on erityisesti keski-ikäisten naisten vaiva, mutta siitä kärsivät kaikenikäiset ja myös miehet.

25-vuotias Krista sai tietää sairastavansa kilpirauhasen vajaatoimintaa kaksi vuotta sitten.

– Olin tolkuttoman väsynyt, mutta luulin sen johtuvan pitkistä työpäivistä. Olihan se karua saada näin nuorena tietää joutuvansa elinikäiselle lääkitykselle. Nyt lääkitys on kohdillaan ja voin hyvin, sanoo Krista.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja