Mainos

Tolkuton väsymys olikin kilpirauhasen vajaatoimintaa

25-vuotias Krista ihmetteli kaksi vuotta sitten jatkuvaa väsymystään, mutta laittoi sen pitkien työpäivien piikkiin.

– Olen aina ollut keskimääräistä pirteämpi, mutta yhtäkkiä en jaksanut edes shoppailla, vaan jäin istumaan penkille kavereiden kierrellessä kauppoja, kertoo Krista.

Hän meni tutkimuksiin sen jälkeen, kun äiti huomasi hänen kaulallaan patin.

– Paniikissa luulin, että minulla on kasvain, mutta lääkäri kertoikin väsymyksen johtuvan kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sitä ennen en ollut kuullut koko sairaudesta. Lääkäri rauhoitteli minua sanoen että lääkkeillä sairaus saadaan pidettyä aisoissa.

– Olihan se karua kuulla kaksikymppisenä joutuvansa elinikäiselle lääkitykselle, mutta toisaalta oloni on nyt hyvä, sanoo Krista.

"Lääkitys ei poistanut väsymystä kokonaan"

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava 38-vuotias Riia syytti aluksi myös ympäröiviä olosuhteita jatkuvasta väsymyksestään.

– Kauppaan käveleminen tuntui ylivoimaiselta. Jalat olivat raskaat ja kun pääsin kauppaan, en olisi jaksanut enää ostaa mitään.

– Olin juuri synnyttänyt kaksoset ja luulin väsymyksen johtuvat yövalvomisista. Lääkäri otti verikokeet ja kysyi olenko ollut kilpirauhasleikkauksessa, kun arvot poikkesivat niin paljon normaalista, kertoo Riia.

Hän sai lääkityksen kahdeksan vuotta sitten, ja sen jälkeen kilpirauhasarvot ovat olleet kohdillaan.

– Tosin olen vieläkin usein väsynyt, mutta en aina tiedä mikä johtuu mistäkin, sanoo Riia.

Sanomalehti Ilkka uutisoi tänään, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsii yli 230 000 suomalaista ja sairaus onkin nousemassa uudeksi kansantaudiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.