Kilpailuvirasto: Lemminkäiselle suursakot

Kilpailuvirasto pitää seitsemää asfalttialan yritystä ja Asfalttiliittoa syyllisenä hintakartelliin. Virasto esittää Lemminkäiselle 68 miljoonan euron sakkoja. Asia siirtyy markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määräisi seitsemälle asfalttialan yritykselle ja Asfalttiliitolle kilpailunrikkomismaksun. Lemminkäiselle virasto esittää 68 miljoonan euron maksua, Valtatie Oy:lle 12,7 miljoonaa euroa ja Skanska Asfaltille 11 miljoonaa euroa. Lisäksi virasto esittää, että muiden yhtiöiden maksut olisivat: NCC Roads 4,6 miljoonaa, SA-Capital Oy (Savatie Oy) 500 000 euroa, Rudus Asfaltti 140 000 euroa, Super Asfaltti 68 000 euroa ja Asfalttiliitto 4 000 euroa.

Kilpailuviraston mukaan kartelli on kattanut koko maan ja jatkunut ainakin kahdeksan vuotta. Asfalttiliiton katsotaan syyllistyneen kiellettyyn tietojenvaihtoon vuonna 1997. Tieliikelaitoksen osalta ei sen sijaan ole saatu näyttöä.

Esityksen kohteena olevien yritysten asfalttitoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto oli toissa vuonna noin 290 miljoonaa euroa. Yritysten osuus asfalttimarkkinoiden kokonaistuotannosta on viime vuosina ollut noin 70 prosenttia.

Lemminkäinen keskeytti osakekauppansa Helsingin pörssissä jo eilen kartelliepäilyjen takia. Tänään Lemminkäisen osake heikkeni 12,3 prosenttia 14,90 euroon, kun tieto kartelliepäilystä ja seuraamusmaksusta tuli julki.

Asia etenee nyt markkinaoikeuteen. Se ratkaisee, ovatko yritykset syyllistyneet kiellettyyn kartellitoimintaan ja tuleeko niille määrätä seuraamusmaksu ja minkä suuruinen seuraamusmaksu on.

Lemminkäisen pääomistaja Heikki Pentti erosi Teollisuuden ja Työnantajien hallituksen puheenjohtajan paikalta samana päivänä, jolloin Kilpailuviraston epäilykset tulivat julki. Pentti perusteli eroaan siten, että epäily vaikeutti hänen tehtäviensä hoitoa ja heikensi TT:n luottamusta.

Mikä on kartelli?

- Kartelli tarkoittaa toimintaa, jossa samalla tuotanto- tai jakeluportaalla toimivat yritykset yhteistoimin rajoittavat keskinäistä kilpailuaan tai estävät uusia yrityksiä tulemasta markkinoille.

- Tarjouskartellissa tarjouskilpailuun osallistuvat yritykset sopivat keskenään tarjousten tasosta.

- Hintakartellissa sovitaan tuotteiden hinnoista tai vaikkapa asiakkaille myönnettävistä alennuksista, maksuajoista tai takuista.

- Kartellin jäsenet voivat sopia myös tuotannon rajoittamisesta, jolla torjutaan paineita hintojen laskuun tai tuotantorakenteen sopeuttamiseen.

- Markkinoiden jako tarkoittaa, että kartellin jäsenet sopivat keskenään maantieteellisten toiminta-alueiden jaosta.

- Kartelli on pääsääntöisesti kielletty kaikissa markkinatalousmaissa. Esimerkiksi EU:n kilpailulainsäädäntö kieltää kaikki sellaiset yritysten väliset sopimukset, joiden tarkoituksena on estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua yhteismarkkinoilla.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 31.03.2004).

(Talousuutiset 31.03.2004).

Lue myös:

    Uusimmat