Kiista Päivi Nergin ympärillä yltyy – hallituspuolueen edustaja MTV Uutisille: Nergin pitäisi itse ymmärtää luopua kansliapäällikön viran tavoittelusta

Hallituspuolueiden välit ovat selvästi kiristyneet valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimityksestä, todetaan eduskunnassa MTV Uutisille. 

– Luottamusta Nergiin ei löydy. On erikoista, että Päivi Nerg ei itse ymmärrä vetäytyä viranhausta, asian saaman laajan huomionkaan jälkeen, ihmettelee eräs hallituslähde.

Tämä on monen mielestä merkki Nergin huonosta arviointikyvystä.

Eduskunnasta löytyy laajemminkin luottamuspulaa Nergin toimintaan.

Päivi Nergillä oli keskeinen rooli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteerinä sote- ja maakuntauudistuksessa viime vaalikaudella. Vuosi sitten selvisi, että valtiovarainministeriön virkamiehet olivat pimittäneet tietoa eduskunnalta.

– Ei henkilö, joka joko itse tietoisesti on pimittänyt tietoa, tai kehottanut muita pimittämään sitä, voi toimia Suomen ehkä tärkeimpänä virkamiehenä, todetaan eduskunnassa MTV Uutisille. 

Perustuslakivaliokunta tekee oman selvityksen

Pari viikkoa sitten apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen totesi, että valtiovarainministeriön virkamiehet eivät ole jättäneet kertomatta uudistuksesta merkityksellisiä ja olennaisia tietoja eduskunnalle.

Tästä eduskunnan virkamiehet närkästyivät. Heidän näkemyksensä mukaan apulaisoikeuskanslerin tehtävä ei ole arvioida mikä tieto on oleellista eduskunnalle. Perustuslain mukaan eduskunnalla on oikeus saada valtioneuvostolta asioiden käsittelyssä tarvitsemansa tiedot.

Perustuslakivaliokunta päätti viime viikolla käynnistää oman selvityksensä eduskunnan tiedonsaantioikeudesta. 

– Tämä ei koske ainoastaan viime vaalikauden tiedonsaantiongelmia vaan yleisemmin hallituspohjasta riippumatta eduskunnan tiedonsaantioikeutta, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi Demokraatille

Ojala-Niemelä arvioi MTV Uutisille, että selvityksessä menee useampi viikko riippuen siitä, montako asiantuntijaa valiokunnassa kuullaan.

Nergin nimitys hiertää hallituksessa

Viime viikolla Nergin nimittäminen VM:n kansliapäälliköksi vedettiin pois valtioneuvoston yleisistunnon asialistalta, ennen istunnon alkua.

Eilisessä valtioneuvoston yleisistunnossa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) jätti nimityksen pöydälle. Pöytäkirjasta selviää, että Skinnari pyysi asiakirjat. Tämä tarkoittaa, että asian käsittely siirtyy ensi viikon istuntoon.

Päivi Nerg on keskustan ja valtiovarainministerin Katri Kulmunin ehdokas kansliapäälliköksi. Etenkin SDP ja vasemmistoliitto, mutta myöskään RKP eivät pidä Nergiä parhaana vaihtoehtona kansliapäälliköksi.

– Tämän poliittisen riidan myötä tunnelma on kiristynyt myös eduskuntaryhmien puheenjohtajien välillä, kerrotaan MTV Uutisille. Tuntuu siltä, että keskusta ei aio taipua tässä asiassa.  

Valtioneuvoston torstaisessa yleisistunnossa läsnä olivat kaikki muut ministerit paitsi pääministeri Sanna Marin (sd.). Marin piti eilen etäpäivän koronaepäilyn takia.

Kolmas pöydällepano ei onnistu kriisittä

Ministerin käsikirjasta käy ilmi, että vielä ensi viikon kokouksessa asia voidaan panna pöydälle. Kolmannen kerran pöydällepano ei onnistu. Tämä johtuu siitä, että pöydällepanoa pitäisi vaatia sellaisen ministerin, joka ei ole ollut edellisillä käsittelykerroilla läsnä.

Ainoa joka ei ollut läsnä torstain kokouksessa oli pääministeri Marin. Pääministerin vaatima pöydällepano johtaisi hallituskriisiin. 

Eilisen pöydällepanon jälkeen Päivi Nerg otti myös itse kantaan tilanteeseen Twitterissä.

Eräs hallituslähde pitää tätä jälleen osoituksena Nergin huonosta arviointikyvystä.

– Tämä osoittaa, että hän ei ilmeisesti aio vetää hakemustaan takaisin.

Kansliapäälliköksi ovat hakeneet alivaltiosihteeri Nergin lisäksi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok).

Hakijoista Kajanoja, Mörttinen, Sovala ja Vartiainen ovat kansantaloustieteestä väitelleitä valtiotieteiden tohtoreita. Nerg on maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Nergilla on yli 30 vuoden johtajakokemus, mikä puoltaa hänen valintansa tehtävään. 

Lue myös:

    Uusimmat