Oikeuskanslerille tehty kanteluita valtiovarainministeriön virkamiesten toiminnasta – HS: Valtiovarainministeriö pimitti olennaisia tietoja eduskunnalta

Valtiovarainministeriö (VM) pimitti eduskunnalta sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisevilla hetkillä olennaisia tietoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Oikeuskanslerille on tehty kanteluita valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten väitetystä sote-tietojen pimittämisestä, kerrotaan Oikeuskanslerinvirastosta STT:lle.

Virastoon on tänään saapunut kaksi kantelua, joiden tekijät ovat yksityishenkilöitä. Kanteluissa viitataan Helsingin Sanomien tämän aamun uutiseen, jonka mukaan ministeriön virkamiehet olisivat jättäneet kertomatta eduskunnalle olennaisia sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä tietoja.

Lehti on haastatellut eduskunnan virkamiehiä ja nähnyt sähköpostiviestejä, joissa ministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista. Puutteet liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotouttamiskorvausten rahoitukseen.

VM:n arvion mukaan maatalousyrittäjien lomituksen rahoitus olisi ollut 140 miljoonaa euroa ja maahanmuuttajien kotouttamiskorvausten rahoitus 70 miljoonaa euroa.

Ministeriön virkamiehet olivat sähköpostiviestien mukaan huomanneet puutteet, kun he olivat tehneet selventävää muistiota eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta oli pyytänyt hallitukselta selvennystä niin sanottujen kasvupalvelujen rahoituksesta.

Nerg: Asia kerrottiin sote-valiokunnalle

Sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka oli keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa. Hän ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan tai riskiin.

Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. Nergin mukaan asia kerrottiin sote-valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta, kun sitä oli kysytty suullisesti. Lehden haastattelemien valiokuntalähteiden mukaan asia ei tullut eduskunnassa ilmi.

STT tavoitteli tänään aamulla valtiovarainministeriön ylintä virkamiestä, valtiosihteeri Martti Hetemäkeä kommentoimaan HS:n kertomia tietoja. Ministeriöstä kuitenkin kerrottiin, että aiheesta annetaan puolenpäivän jälkeen tiedote, eikä asiaa kommentoida ennen sitä.

Aamulla Nerg kiisti jyrkästi myös Twitterissä, että tietoja olisi pimitetty eduskunnalta.

– Jos pitäisi paikkansa, pitäisi erota, Nerg tviittasi.

Uutista päivitetty 10.59.

Lue myös:

    Uusimmat