Mainos

Kiira Korpi avoimena uuvuttavasta suhteestaan tähtivalmentajaan – "Hän pystyi suorastaan manipuloimaan minua"

1:15

Kiira Korven ja valmentaja Carlos Avila de Borban yhteistyö muuttui nopeasti henkisesti liian raskaaksi taakaksi suomalaistaitoluistelijalla. Korpi kertoo intensiivisestä valmennussuhteesta uutuuskirjassa Kiira –ehjäksi särkynyt.

Korpi haki uralleen uutta nostetta Yhdysvalloista vuonna 2013, kun hän oli päättänyt monivuotisen yhteistyönsä valmentajien Maaret Siromaan ja Susanna Haaralan kanssa.

Portugalilainen De Borba ja Korpi tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2013, mutta tiiviimpi yhteistyö alkoi keväällä 2014. Pian tämän jälkeen Korven akillesjänne repesi ja edessä oli pitkä toipumis- ja kuntoutusjakso.

Lukuisten tähtiurheilijoiden kanssa tuloksekasta yhteistyötä aiemmin tehneen De Borban apu osoittautui erittäin tärkeäksi loukkaantumisen jälkeen. Hän muun muassa järjesti Korven saksalaisen huippulääkärin Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtin hoitoon.

Kun Korpi kuntoutui, yhteistyö alkoi tuottaa hedelmää myös lajiharjoittelun puolella. Korpi kehuu varsinkin De Borban taitoja fysiikkavalmennuksessa ja harjoittelun suunnittelussa. Suorapuheinen De Borban hurmasi Korven karismallaan. 

– Harjoittelu Carlosin kanssa tuntui erilaiselta: hänen harjoitteensa olivat kekseliäitä, ja hänellä oli aikaa vain minulle. Harjoittelimme joka päivä kaksin. Carlos tuli harjoituksiin aina huolellisesti valmistautuneena ja odotti samaa myös minulta, Korpi muistelee uutuuskirjassa. 

Ilkeitä huomautuksia painosta

Yhteistyö muuttui kuitenkin nopeasti taakaksi luistelijalle. De Borba haukkui Korpea henkisesti heikoksi, mikä näkyi valmentajan mielestä huonoina suorituksina kisoissa. Korpi olisi halunnut muutoksia harjoitusten sisältöön, mutta nämä tiedustelut vain hermostuttivat De Borbaa. 

– Kannattaa katsoa mitä syöt. 500 grammaa ylimääräistä vaikuttaa hyppyihin ja räjähtävyyteen paljon, Carlos näpäytti minua, Korpi toteaa.

Keväällä 2015 yhteistyö oli edennyt pisteeseen, ettei sitä voinut enää pelastaa.

– Henkinen ja fyysinen uupumus sekä kriisiytynyt valmennussuhde Carlosin kanssa olivat ajaneet minut tilanteeseen, jollaisessa en ollut koskaan ennen elämässäni ollut.

Korpi halusi vielä jatkaa uraansa, mutta sopimusneuvottelut valtavaa palkkaa vaatineen De Borban kanssa ajautuivat umpikujaan. 

– Sopimusneuvottelut alkoivat avata silmiäni Carlosin motiiveille, ja minulle tuli vahva tunne, että raha oli Carlosille suurin tekijä, miksi hän halusi vielä projektiini mukaan, Korpi kommentoi. 

– Ihailin ja vakuutuin hänen itsevarmuudestaan, jopa liikaa. Mutta hän alkoi kritisoida minua, ei vain urheilijana vaan myös ihmisenä tavalla, joka oli pelottavaa. En saanut olla oma itseni, minun piti olla sellainen kuin Carlos halusi. Hän oli epävarma ja haukkui muita, mutta pystyi karismallaan suorastaan manipuloimaan minua, Korpi perustelee päätöstään päättää yhteistyö.

Korpi lopetti uransa viisi kuukautta Shanghain MM-kisojen jälkeen, 26-vuotiaana elokuussa 2015.

Lainaukset ovat ensi keskiviikkona julkaistavasta Jere Nurmisen kirjoittamasta Kiira –ehjäksi särkynyt -kirjasta (Otava).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.