Kiinteistönvälittäjä kertoo: Tällaiset ovat Espanjan asuntomarkkinat

Espanjassa toimivan kiinteistövälittäjän mukaan suomalaisten eläkeläisten kiinteistö-ostovoima tuntuu olevan huipussaan ja espanjalaisasunnot käyvät kaupaksi.

Haaveiletko asunnosta Espanjassa? Niin tekevät monet muutkin, niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin. Espanjalaislehti El Pais'n viime vuonna julkaistussa artikkelissa kerrottiin, että ulkomaalaisostajat huolehtivat 15 prosentista koko maan kiinteistökaupoista. Vuonna 2006 luku oli lehden mukaan vain reilut neljä prosenttia.

– Suomalaisten asiakkaiden perusbudjetti asunnolle on alle 200 000 euroa ja yleisimmin halutaan asunto Fuengirolan, Los Pacosin, Torreblancan tai Los Bolichesin alueelta. Myös Calahonda, Riviera del Sol, Benalmadena seka Marbellan alue ovat suomalaisten suosikkeja, kertoo Jari Ärilä Espanjassa toimivasta Michael Moon -kiinteistönvälitysyrityksestä.

Ärilän mukaan suomalaisten eläkeläisen kiinteistö-ostovoima tuntuu olevan huipussaan.

– Suomen asunnot ovat pitäneet erinomaisesti arvonsa ja täällä taas tapahtui ennätyslasku viimeisen viiden vuoden aikana. Lasten lähdettyä maailmalle myydään iso omakotitalo Suomesta ja ostetaan tilalle pienempi kerrostaloasunto sekä lisäksi kakkosasunto Aurinkorannikolta. Lisäksi jää vielä rahaa sijoitettavaksi edelleen. Fuengirolan alueella eläkeläiset tuntevat olonsa turvalliseksi ja kodikkaaksi, koska suomalaista seuraa löytyy ja kaikki palvelut pankista parturiin toimivat suomen kielellä.

Kesämökki vai koti Espanjasta?

Toinen kasvava joukko Aurinkorannikolla ovat Ärilän mukaan lapsiperheet. Suomalaisen kesämokin sijaan moni saattaakin ostaa asunnon Aurinkorannikolta.

Ärilä kertoo, että Aurinkorannikolla on hintatason pohja savutettu ja alueittain on jo esimerkiksi Marbellassa näkyvissä pientä hintatason kohoamista, koska hyväkuntoisista, hyvällä paikalla olevista asunnoista alkaa olla pulaa. Espanjan kiinteistömarkkinat ovat hyvin jakautuneet.

– Ensin on espanjalaisten omat markkinat, jotka ovat aivan pysähtyneet. Sitten on turistirannikon asuntomarkkinat, joissa kansainväliset käteisostajat ovat pitäneet kaupankäynnin vilkkaana. Vuonna 2013 nousua kaupankäynnissä oli 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kolmas markkina ovat sijoittajat, jotka ostavat Aurinkorannikolta useita asuntoja tai kortteleita ennätyshalpaan hintaan odottamaan arvonnousua. Lisäksi yksityiset sijoittajat ovat liikkeellä, koska asunnon arvo nousee varmasti. Sitä odotellessa on mahdollisuus saada vuokratuottoa viikkovuokrauksella turisteille. Aurinkorannikon kiinteistömarkkinat ovat globaalit. Ostajia on kaikkialta maailmasta, mikä helpottaa myös oman asunnon myyntiä, kun se aikoinaan täällä tulee omalle kohdalle, Ärilä kertoo.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen, hannakaisa.taskinen(a)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat