Kiinassa raportoitiin paiseruttotapauksesta – huoli kasvaa: "Maailmassa on useita eläimiltä tarttuvia tauteja, joilla on potentiaalia nousta uudeksi pandemiaksi"

Korona, tuberkuloosi, Ebola, paiserutto – kaikki nämä ovat tartuntatauteja, jotka ovat siirtyneet eläimistä ihmisiin. Kevään aikana huoli eläimistä lähtöisin olevista taudeista eli zoonooseista onkin kasvanut entisestään ja asiantuntijat pelkäävät tautien vain lisääntyvän tulevaisuudessa.

YK:n tuoreen raportin mukaan on todennäköistä, että tulevaisuudessa yhä uudet taudit hyppäävät eläimistä ihmisiin.

Raportin laatineiden asiantuntijoiden mielestä koronaa onkin hoidettu ymmärtämättä ja huomioimatta niitä syitä, jotka ovat mahdollistaneet taudin leviämisen ympäri maailmaa.

– Koronaa vastaan on tehty useita toimenpiteitä, mutta suurimmilta osin pandemiaa on tarkasteltu vain lääketieteellisenä tai taloudellisena ongelmana, YK:n raportin pääkirjoittaja professori Delia Grace kertoo.

Gracen mukaan pandemian mahdollistaneet ympäristölliset tekijät on sivuutettu täysin.

– Potilaan oireita on kyllä hoidettu, mutta itse tautia ja tartunnan mahdollistaneita tekijöitä ei. Tämänkin pandemian syyt löytyvät esimerkiksi elintarvikejärjestelmistä, hän kommentoi.

Lihankulutuksen kasvu huolestuttaa

Jo ennen koronaepidemiaa lähes 20 miljoonan ihmisen on arvioitu kuolleen eläimistä lähtöisin oleviin tauteihin vuosittain. Suurin osa uhreista asuu köyhissä valtioissa.

– Korona oli ehkä pahin, mutta se ei ole ensimmäinen, YK:n ympäristöjohtaja Inger Andersen kommentoi.

Raportin mukaan zoonoosien leviämisen edistäjiä ovat esimerkiksi lihan ja eläinperäisten tuotteiden kysynnän lisääntyminen, kestämätön maanviljely, matkustamisen lisääntyminen ja ilmastonmuutos.

– Suurimmat riskit tulevaisuuden zoonoosien leviämiselle asettavat erityisesti trooppisten metsien hakkuut ja teollinen lihantuotanto, tautiekologi Thomas Gillespie kommentoi The Guardian -lehdelle.

– Erityisesti sikojen ja kanojen kasvatus ahtaissa tiloissa on huolestuttavaa.

Kiinassa uusi ruttotapaus

Professori Grace varoittaakin, että korona ei suinkaan ole ainoa eläinlähtöinen tauti, joka voi lähteä leviämään maailmanlaajuisesti.

– Maailmassa on useita zoonooseja, joilla on potentiaalia nousta uudeksi pandemiaksi, hän kertoo.

Esimerkiksi viikonloppuna Kiinan Mongoliassa raportoitiin uudesta paiseruttotapauksesta. 

Kiinan viranomaiset antoivat tapauksen takia tason kolme varoituksen, joka kieltää tautia mahdollisesti kantavien eläinten, tavallisimmin erilaisten jyrsijöiden, metsästyksen.

Paiseruton uskotaan tarttuneen ihmiseen murmelista, jonka metsästys on Kiinassa jo valmiiksi laitonta.

Vain vuosi sitten kaksi ihmistä kuoli paiseruttoon samalla alueella syötyään raakaa murmelin lihaa.

Vuonna 2017 paiserutto levisi myös Madagaskarilla, missä tapauksia todettiin yli 300. 

Uuden tapauksen vuoksi myös Venäjä on alkanut varotoimiin Kiinan ja Mongolian läheisillä raja-alueillaan. Viranomaisten mukaan alueiden valvontaa on tehostettu murmelin metsästyskiellon ylläpitämiseksi.

2:20
Risteilyaluksilla on ollut useita altistuksia koronavirukselle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja