Mainos

Kierukoista pillerien haastaja myös teinitytöille

Raskauden ehkäisyyn tarkoitettujen välineiden saralla lääketehtaiden huomio kohdistuu nyt kierukoihin ja kapseleihin.

Aikaisemmin hormonikierukoita on pidetty lähinnä vanhempien, jo synnyttäneiden naisten ehkäisymenetelmänä, mutta nyt niistä haetaan vaihtoehtoa myös teini-ikäisille.

– Toivottavaa naisten ehkäisyn suhteen on, että siirrytään enemmän pitkäaikaismenetelmiin eli kierukkaan tai kapseliin, jotka ehkäisyteholtaankin ovat selvästi parempia (kuin pillerit), sanoo Väestöliiton ylilääkäri Dan Apter.

Kapselissa ja hormonikierukassa hormonit vapautuvat tasaisemmin ja hormonikuormitus on pienempi, kun ne eivät sisällä lainkaan estrogeeniä.

– Molemmat sisältävät keltarauhashormonia. Kierukassa paikallisesti kohtuun ja kapselissa se vapautuu ihon alta verenkiertoon.

Yksi "nuorisokierukka" jo markkinoilla

Apter arvelee, että hormonikierukat yleistyvät ajan myötä myös nuoremmilla naisilla. Vuoden vaihteessa markkinoille tuli ensimmäinen niin sanottu pikkuehkäisykierukka, joka on suunnattu nimenomaan nuoremmille naisille.

– Siinä riskit ovat pienemmät ja ehkäisytehokin parempi. Se on myös fyysisesti pienikokoisempi kuin tavallinen hormonikierukka, minkä vuoksi se on helpompi asettaa myös teini-ikäiselle.

– Toki menee vielä varmasti vuosia ennen kuin se yleistyy oikein kunnolla.

Helsingin Naistenklinikan osaston ylilääkäri Oskari Heikinheimo puolestaan muistuttaa, että kierukan ja kapselin voi asentamisen jälkeen lähes unohtaa.

– On itseasiassa aika fiksu ajattelutapa, että kierukkaa käytettäisiin myös nuorilla ja synnyttämättömillä naisilla, jotka tarvitsevat kaikista tehokkainta ehkäisyä. Monille on tärkeää se, ettei tarvitse päivittäin muistaa ottaa pilleriä ja käydä uusimassa reseptiä vuosittain.

Myös lääketehtaat ovat Apterin mukaan kiinnostuneita ohjaamaan tuotekehittelyään pidempikestoisiin ehkäisymenetelmiin. 

"Pillerit yhä turvallisia"

– Osin syynä saattaa olla tosin se, että e-pillerimarkkinat ovat tällä hetkellä melko paljon geneeristen valmisteiden valloittamat, eli on paljon rinnakkaisvalmisteita ja niiden valmistajat eivät tuotekehittelyä tee. 

Apter muistuttaa, että myös e-pillerit ovat yhä turvallisia. Viime vuosina on mediassa noussut tiheään esiin e-pillereihin liittyviä riskejä, kuten veritulpan vaara. Kuitenkin E-pillereissä on myös hyötyjä.

– Englannissa tehtiin 39 vuoden seuranta, joka kattoi 40 000 naista. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kuolleisuus oli pienempi näillä, jotka käyttivät e-pillereitä, kuin niillä, jotka eivät olleet käyttäneet e-pillereitä. Esimerkiksi syöpäesiintyvyys pienenee pillerin käytön myötä


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja