Kierrätyspakko vaatteille 2016 – Tähän tekstiilijätettä käytetään

Vaatteita ei saa laittaa sekajätteeseen vuodesta 2016 alkaen. Uuden säädöksen ongelmaksi on mainittu se, ettei huonokuntoisille tekstiileille ole toistaiseksi olemassa kunnollista kierrätyskanavaa. UFF kertoo miten lumppuja on mahdollista kierrättää.

Tekstiilijätesäädöksen astuessa voimaan kansalaisen katse kiinnittyy vaatteiden suurimpiin kierrättäjiin Fidaan, Pelastusarmeijaan, Suomen Punaiseen Ristiin sekä UFF:iin. Näillä organisaatioilla on jo nyt olemassa hyvät kanavat kierrätykseen.

UFF:n viestinnän ja varainhallinnon koordinaattori Heidi Heinonen kertoo, että vuonna 2012 kaiken kaikkiaan 8,6 prosenttia UFF:n saamista vaatelahjoituksista oli lumppua.

– Meillä on yhteistyökumppaneita, jotka uudelleenkäyttävät materiaalia. Lumppua voidaan käyttää esimerkiksi teiden alle, maisemakankaaksi tai rakennusteollisuuteen, Heinonen selittää.

UFF:n Klaukkalassa sijaitsevan lajittelukeskuksen läpi kulkee vuosittain yli kolmasosa Suomessa kerätyistä vaatekiloista. Suoranaisen vaatejätteen osuus kaikista lahjoituksista on noin neljä prosenttia. Jäte toimitetaan energiapolttoon.

Heinosen mukaan kierrätysprosessin toimivuutta tarkastetaan jatkuvasti, mutta suunnitelmia uuden säädöksen varalle ei vielä ole.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat