Kielletty alle 16-vuotiailta! Hiusväri voi aiheuttaa allergisen reaktion

Kaikki tietävät, ettei alkoholia tai tupakaa saa myydä alaikäiselle. Tiesitkö, että myös hiusten värjäämisessä on ikäraja?

Monille teini-ikä on tyylikokeilujen ja shokkivärien aikaa. MTV Lifestylen lukijoista yli 70 prosenttia myönsi värjänneensä hiuksensa ensimmäisen kerran 15-vuotiaana tai nuorempana. 18-vuotiaana tai vanhempana hiuksensa oli ensi kertaa värjännyt noin 17 prosenttia.

Jos teini mielii muuttaa hiusväriään, kannattaa olla tarkkana: lähes kaikissa kaupassa myytävissä hiusväriessä on nykyisin varoitus "tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille". Mutta miksi?

Parturi-kampaaja MarjaLiimatainen kertoo, että alle 16-vuotiaan iho katsotaan lapsen ihoksi. Lapsella iho on aikuisen ihoa ohuempi, ja siitä läpi imeytyvien allergeenien määrä on suurempi.

– Alle 16-vuotiaiden hiuksia ei värjätä ihokontaktivärjäyksellä. Allergeenit imeytyvät nuoren ihon läpi aina verenkiertoon saakka ja sitä kautta altistavat allergisoitumiselle. Mitä useammin tätä altistumista tapahtuu ja mitä aikaisemmin värjääminen aloitetaan, sen suurempi riski allergian puhkeamiseen, parturi-kampaamo Red Foxin toimitusjohtaja Liimatainen kuvaa.

Esimerkiksi musta hennatatuointi voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion hiusvärin vuoksi. Allergisen reaktion aiheuttajana pidetään parafenyleenidiamiini-nimistä ainesosaa. Hiusten värjäämistä pitäisi suositusten mukaan välttää, jos on joskus ottanut mustan hennatatuoinnin.

Lisäkehiukset turvallisin vaihtoehto

Jos alle 16-vuotias kuitenkin toivoo hiusväriä, muutamia vaihtoehtoja on olemassa. Raidoittamisessa ihokontaktin voi välttää. Kasvivärit ovat eräs vaihtoehto, jos värjättävä ei ole allerginen kehäkukalle, kamomillalle tai vaikkapa mustikalle.

– Lisäksi voidaan käyttää lisäkehiuksia esimerkiksi teippi- tai sinettiraitoja. Tämä kaikista ehkäpä turvallisin vaihtoehto, Liimatainen sanoo.

Nuoren ihmisen täytyy todistaa ikänsä hiusten värjäystä varten. Lisäksi tarvitaan molempien vanhempien lupa; heidän tulee myös olla paikalla, kun värjäämisen riskeistä kerrotaan.

– Omassa liikkeessäni emme värjää alle 16-vuotiaiden hiuksia edes vanhempien luvalla ihokontaktivärjäyksellä. Osa asiakkaista on kyllä kiivastunut, kun olemme kieltäytyneet värjäämisestä. Sellaisessa tilanteessa voi vain toivoa, että kertomamme faktat avautuisivat heille heidän rauhoituttuaan, valitettavasti näin ei vain aina ole, Liimatainen kuvaa.

– Hyvin paljon ammattilaisia ihmetyttää se vastuu, joka meille näiden aineiden kanssa työskenteleville langetetaan, meidän kun tulee neuvoa ja ohjeistaa kuluttajia. Päivittäistavarakaupassa sitä ei tee kukaan. Kukaan ei myöskään valvo, minkä ikäinen kuluttaja sen värin sieltä hyllystä ostaa, vaikka samat suositukset koskevat myös niitä värejä. Onneksi vakaalla ammattitaidolla varustettu ammattilainen hoitaa sekä tiedotuksen että valvonnan.

Lue lisää:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat