KHL-tähtikolmikko kieltäytyi Leijonat-reissusta – Jukka Jalonen: "Pelotti lähteä mukaan"

Teemu Hartikainen kertoo elämästään Ufassa:"Asema joukkueessa on helpottanut sopeutumista" 0:43
Videolla Ufa:n suomalaistähden Teemu Hartikaisen haastattelu syksyltä.

Leijonien Ruotsin EHT-turnausjoukkueessa ei nähdä KHL-seura Salavat Julajev Ufan kolmikkoa Teemu Hartikaista, Sakari Mannista tai Markus Granlundia. Suomen joukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo avoimesti syyn sille, miksi kolmikko sanoi ”ei” toista kertaa putkeen Leijonille.

Ufan tehokasta suomalaiskolmikkoa houkuteltiin mukaan jo joulukuussa pelattuun Venäjän EHT-turnaukseen. Tuolloin Jalonen mainitsi, että kieltäytymisten taustalla oli ”henkilökohtaisia syitä”.

Jalonen ja Leijonien GM Jere Lehtinen kyselivät uudelleen kolmikon perään Ruotsin EHT-turnauksen alla.

– Olimme yhteydessä muutamiin KHL-pelaajiin, jotka eivät ole tässä tapahtumassa mukana. KHL:ssä pudotuspelit alkavat piakkoin ja he halusivat keskittyä niihin kamppailuihin. Ymmärrettävää ja hyväksyttävää, Jalonen totesi.

Tarkemmin Jalosen viittaus kohdistui erityisesti Hartikaiseen, Granlundiin ja Manniseen.

– He pelaavat yhdessä KHL:n parhaassa joukkueessa ja he ovat sen joukkueen paras ketju. Voidaan puhua jopa koko KHL:n parhaista ketjuista. Totta kai olisi ollut hienoa nähdä heidät myös A-maajoukkueessa. Ainahan sitä haluaisi, että kärkijätkät liittyisivät mukaamme, Jalonen myöntää.

Ufan suomalaisketjun sisällä erityisesti Teemu Hartikainen taistelee nyt historiallisesta saavutuksesta. Hartikainen on tällä hetkellä koko sarjan pistepörssissä toisena, Vadim Shipatshovin tuntumassa. Hartikainen on paukuttanut 46 otteluun 56 (23+33) tehopistettä. Shipatshovilla pisteitä on kaksi enemmän (48 ottelua, 19+39=58).

Aiemmin kukaan ulkomaalaispelaaja ei ole voittanut KHL:n pistepörssiä. Ykkössija on mennyt joka kerta venäläispelaajien nimiin.

Kunhan ei sattuisi mitään

KHL:n pörssikärjestä löytyy nyt useita suomalaisnimiä. Hartikaisen ketjukavereista Markus Granlund on sijalla neljä (43 ottelua, 23+26=29) ja Sakari Manninen sijalla kuusi (48 ottelua, 17+31=48).

Kolmikosta Manninen oli mukana, kun Suomi voitti MM-kultaa keväällä 2019 Slovakian Bratislavassa. Manninen oli tuolloin yksi kultajoukkueen johtavia pelaajia.

Leijonien päävalmentaja Jalonen keskusteli ketjun jokaisen jäsenen kanssa Ruotsin EHT-turnauksen alla.

– Heillä on hyvä fiilis maajoukkuetta kohtaan. Ymmärrämme täysin sen, että mistä tämä poisjääminen johtuu. Heillä on vahva tunne siitä, että he voivat pelata tällä kaudella Gagarin cupista. Esimerkiksi Hartikainen totesi, että häntä vähän pelottaa lähteä nyt mukaan, jos siellä (EHT-turnauksessa) tulee joku vamma. Eli juuri kun pudotuspelit ovat alkamassa, ja juuri kun kausi on mennyt niin hyvin tähän mennessä.

– Hän halusi minimoida riskin ja keskittyä omaan hommaansa. Jokainen tekee omat ratkaisunsa, ihan ymmärrettävää, Jalonen nyökyttelee päätänsä.

Silti kolmikon menetys kirpaisee.

– Aina kun pelaajia kysellään mukaan, se tehdään tarkoituksella. Haluamme parhaat pelaajat mukaamme. Asiat eivät mene kuitenkaan aina niin kuin itse toivoisi tai haluaisi. Sitten joku muu saa mahdollisuuden ja näyttöpaikan. Toivotaan, että se joku muu tai muut pelaajat onnistuvat sitten, Jalonen pyörittelee.

Leijonien Ruotsin turnauksen joukkueessa nähdään monia EHT-tasolta tuttuja pelaajia. Mukana on myös ensikertalaisia kuten HIFK-sentteri Anton Lundell.

– Etsimme pelaajia kaikista Euroopan sarjoista. SM-liigan suhteen piti vähän arvioida ja miettiä, koska sarjaa pelataan turnausviikolla, minkä lisäksi pelaajille tulee liigan määräämä karanteeni. Pelaajilta jää paljon pelejä pelaamatta, mikä on kaikkien kannalta huono juttu. Sen takia teimme päätöksen, että emme rupea ottamaan mistään liigajoukkueesta määräänsä enempää pelaajia mukaamme. Voi olla, että joku olisi mukana joukkueessa, jos kriteerit olisivat olleet erilaiset. Mutta kaikki, jotka ovat mukana, ovat paikkansa ansainneet. Se on selvä. Saimme Ruotsista ja KHL:stä hyvin pelaajia tähän joukkueeseen, Jalonen summaa.

Suomen osalta Ruotsin EHT-turnaus alkaa ensi torstaina iltapäiväottelulla Venäjää vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat