Juuston vuosikulutus on kasvanut vuosikymmenten aikana 4 kilosta 17 kiloon per henkilö. Samaan aikaan markkinoille on tullut runsaasti vähärasvaisempia tuotteita.
Onko juuston kulutus lisääntynyt, koska ajatellaan, että kevytjuustoja voi syödä huoletta enemmän? Vai onko rasvan myötä juustoista kadonnut myös maku, ja siksi juustoa pitää höylätä leivälle monta viipaletta. Niin ja pari suuhun suoraan.
En tiedä, mikä on lisännyt juuston kulutusta näin paljon, mutta sen tiedän, että ihmiset ajattelevat kevyttuotteiden olevan aina parempi valinta terveyden ja painonhallinnan kannalta. Mutta ihan näin yksinkertainen asia ei ole.
Samaa tahtia kun kansa lihoo, elintarviketeollisuus tarjoaa kevyempiä ja painonhallintaa auttavia tuotteita. Hyvä niin. Mutta joskus tuntuu, että ajatuksissa on, ettei ns. normaalituotteita voi syödä jos tavoitteena on painonhallinta tai laihtuminen. Ja usein törmään myös siihen ajatukseen, että laihtuminen onnistuu kunhan vain vaihtaa kevyttuotteisiin.
Mikä on kevyttuote?
Lainsäädännön mukaan kevyt tai light -merkintää saa käyttää, jos tuotteessa on energiaa 30 prosenttia vähemmän kuin vastaavassa normaalituotteessa. Margariinia saa kutsua kevyeksi, jos se sisältää alle 40 prosenttia rasvaa. Monissa tuotteissa lukee myös "Sisältää vähemmän rasvaa tai sokeria". Näissä tuotteissa saattaa olla energiaa ihan yhtä paljon kuin normaalituotteessa.


